Kad se njegova bivša uplete u vašu idilu

12/03/2014

Dragi profa. Glavinjam si ovih dana, pokušavajući shvatiti svoju situaciju koja je vrlo slična zapletu u meksičkim sapunicama. Možda da ih počnem gledati, pa skužim i rasplet... Nego, da se izjadam konačno. U ozbiljnoj sam vezi sa čovjekom koji mi paše u svakom pogledu. Živimo skupa i planiramo vjenčanje na ljeto. Inače nam je oboma ovo drugi brak. On ima dvoje djece, a ja jedno dijete iz prvog braka. Moj bivši muž mi ne pravi probleme, viđa dijete kad stigne. No problem je njegova bivša žena, koja i dalje živi u njegovoj kući, živi na njegov račun, jednom riječju, šlepa se. Dvije godine je skrbio sam za djecu. Sad, kad je počela raditi, ona želi preuzeti skrb. Protiv toga je da me djeca upoznaju, ne želi nikakav kontakt između mene i klinaca. Volim ga, volim djecu, planiramo i zajedničku. Ali, kipim polako. Ne volim da nam se itko petlja u život. Strah me da, zbog djece ne popusti njoj i dopusti joj bilo što. Imaš li savjet za mene?

Partneri s kojima ulazimo u veze često imaju i neki "paket" iz prošlosti, koji je pritom nerijetko to veći što su oni u zrelijoj životnoj dobi. Bilo bi naravno lakše da toga nema, ali to što on postoji nije razlog koji bi nas trebao obeshrabriti. Na neki način takve situacije možemo i "iskoristiti" da unaprijedimo vezu, uspostavimo uzajamnu bliskost koja je i veća nego što bi bila kad "problem" ne bi postojao, te u krajnjoj liniji - bolje upoznamo osobu s kojom ulazimo u taj novi odnos.

Nisam stručnjak za zakone, ali mislim da bivša supruga nema pravo ograničavati oca u mogućnonosti da viđe djecu (i) izvan njezine nazočnosti, te ih upozna i s tobom. No, za podrobniju informaciju, predlažem da se tvoj partner obrati Pravobraniteljici za djecu, u Teslinoj ulici u Zagrebu, gdje će dobiti sve upute kako da se u ovom slučaju postavi prema bivšoj supruzi. No, ono što mi tu nekako upada u oči repovi su iz njihovog bivšeg braka. Kako ona to živi na njegov račun?

Što znači da se šlepa? Ima li pravo na dio nekretnine? Čini mi se da među njima postoji još dosta neriješenih pravnih pitanja, kojima bi se trebalo intenzivnije pozabaviti bez obzira na opstrukcije bivše supruge, kako biste vas dvoje imali zaista čisti start. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj