Dio mene ga mrzi, a dio obožava

14/05/2015

S dečkom sam bila godinu dana, od početka je savršeno, ja imam 24, on 31 godinu. Od početka mi je to prava ozbiljna veza u koju sam dala 100 posto sebe i to je prva osoba koju sam stvarno zavoljela. Ajmo reći da je bio klik na prvu. Trazio je da odmah budemo u vezi, ozbiljnoj, vjernost, iskrenost, pažnja. Govorio mi da me voli i obožava i skidao mi zvijezde s neba. A sada sam saznala da me cijelu godinu vara/pokušava varati. Priča svima o meni kako ga boli briga i da nije sa mnom, i dogovara se s frendom kako da si srede ženske i pričaju im da su bogati i puni para i da će im sve kupiti. Uz to je pola godine bio u odnosu sa ženom od 40 godina koja ima troje djece i kojoj je isto lagao dok nismo obje otkrile. Dok je bio sa mnom on mi je iznosio planove da želi sa mnom dijete, brak, život, da će kupiti stan da počnemo živjeti skupa. Godinu dana je živio dvostruki život dok nisam sve otkrila. On je 2 mjeseca na platformi, a mjesec doma i ja sam ga uvijek čekala, bila mu potpora, bila sam vjerna i iskrena. I sve sam mu dala, sve. Sada govori da je on bolestan, da ga ne ostavljam, da ne može bez mene, da će se ubiti, da je shvatio šta je radio, da će potražiti pomoć psihijatra, da će mi dokazati i pokazati da će se zbog mene promjeniti i da sam mu ja jedino bitna u životu i ako ja odem nema razloga za život. Ne znam što da mislim, to me u potpunosti slomilo i povrijedilo. Kako uopće vratiti povjerenje, kako? Jednim dijelom mi se gadi, a drugi dio, onaj slomljeni ga voli. Ja vidim ono najbolje u ljudima, i nije mi jasno kako netko to može raditi osobi koju voli?

Kad ti netko kaže da ga smiješ ostaviti jer si ti razlog zbog kojeg je on živ, uvaljuje ti popriličnu odgovornost, osobno ne znam da li bih mogao prihvatiti takvu “počast”, zapravo kad malo razmislim dosta sam siguran da bih kidnuo, s jasnim doživljajem takvog uleta kao svojevrsne ucijene. No, kad se radi o tebi, želio bih te podržati u bilo kojem tvojem izboru, ostanku ili odlasku, koji ćeš donijeti okrenuta prema sebi, kao da sve ovo što ti je on napričao, nekad i sada, ne postoji.

Ako si previše povrijeđena i ne možeš dalje – OK. Ako ti ipak znači i spremna si ponovno pokušati – OK. Da malo karikiram, kad su već njegovi su postupci bili sebični, na neki način, da bi ti uhvatila ravnotežu, bilo u vezi, bilo u životu poslije veze, mogla bi ti pomoći odluka koja je samo tvoja. To ne znači da ga trebaš ostaviti, ali znači da ako ostaneš s njim, to bude tvoj izbor, koji neće biti donesen ni pod kakvim vanjskim pritiskom, pa i njegovim.

Da tvoja odluka o odlasku ili ostanku bude također na neki način “sebična” – onakva kako ti želiš. Ukoliko odlučiš otići, poštuješ svoje granice, pokazuješ da se s tom ne može kako bilo kome padne na pamet. Na to imaš sva prava. Ukoliko odlučiš ostati, to je zbog toga što to želiš ti, a ne on. I na to imaš sva prava. Kao što je on isključio tebe iz svojih odluka, tako si i ti ovu, bez obzira što se radi o ostanku s njim i bez obzira na to što on to priželjkuje, donijela sama za sebe, ne zbog vas i ne zbog njega. Time ne samo da omogućuješ da se odnos nastavi i da taj nastavak ovisi o tebi.

Tako ponovno postaješ ravnopravna partnerica, što je u krajnjoj liniji i važan korak za reuspostavu povjerenja, do koje ćete vjerojatno zbilja pričekati. Moguće je naravno da se promijenio, mnogi se promijene kad se prvi put suoče s posljedicama svojih postupaka, ali to ga ne abolira od drugih stvari koju obećaje – da će potražiti stručnu pomoć i da je sve o čemu priča spreman i dokazati. Neće valja kiksati već u prvoj krivini, kad to radi za tebe? Pa ti si razlog zbog kojeg živi, zar ne?

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj