Želite živjeti duže? Onda morate jesti ove namirnice

10/02/2017

Pronađite izvor mladosti u svojoj trgovini...

Jedan od najjednostavnijih način da si produljite život je promjena prehrambenih navika. Sve više istraživanja pokazuje da je prehrana važan pokazatelj koliko dugo ćete živjeti i hoćete li ili ne razviti kronične bolesti koje skraćuju život.

Donosimo vam 5 namirnica koje trebate početi jesti već danas želite li živjeti duže.

Orašasti plodovi pomažu vam da živite dulje

Dobra vijest za sve ljubitelja oraščića: vaša omiljena grickalica produžuje život. Dvije studije sveučilišta za javno zdravstvo pri Harvardu otkrile su da što više ljudi jedu orašaste plodove to im se više smanjuje rizik od preuranjene smrti.

Samo pazite da ne pretjerate – previše orašastih plodova može biti štetno. Istraživači predlažu da dnevno pojedete samo jednu šaku bilo kojih orašastih plodova.

Cjelovite žitarice pomažu vam da živite dulje

Dobro znate da u bijelom kruhu nema hranjivih tvari, no jeste li znali da vam i skraćuje život? Nekoliko studija pronašlo je poveznicu između punozrnatog kruha, tjestenine i ostalih proizvoda od cjelovitih žitarica s dužim životom.

Prema studiji objavljenjoj u časopisu JAMA International Medicine, svakih dodatnih 30 grama cjelovitih žitarica smanjuje rizik od smrtnosti za 5 posto, a smrt uzrokovanu srčanim bolestima za 9 posto.

Počnite obraćati pažnju na kruh koji odabirete. Na njemu bi trebala biti oznaka da je proizveden od 100 postotnih cjelovitih žitarica.

Začinjena hrana pomaže vam da živite dulje

Otvorite taj ljuti umak: istraživanje pokazuje da začinjena hrana pomaže očuvati zdravlje.

Više pročitajte na stranici menshealth.hr.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj