Zdrava hrana mnogo je jeftinija od lijekova, a spašava život

31/01/2017

Dug i zdrav život u velikoj je mjeri stvar izbora, a istinska moć zdravlja i dugovječnosti nalazi se u našim rukama i na našim tanjurima, tvrdi dr. Michael Greger, autor knjige How Not to Die (Kako ne umrijeti)...

Hrana može spriječiti bolest

Sve donedavno i starost je smatrana bolešću, ali ljudi ne umiru od nje. Umiru od bolesti, a najčešće od srčanog udara. Potaknut vlastitom životnom pričom, koja se dogodila kada je njegova baka bila bolesna, cijenjeni liječnik i klinički nutricionist dr. Michael Greger, počeo je istraživati koja hrana može spriječiti bolest i preokrenuti njezin tijek.

Sva istraživanja, primjere i događaje sakupio je i objavio u knjizi How Not to Die: Discover the Foods Scientifically Proven to Prevent and Reverse Disease (Kako ne umrijeti: Otkrijte koja hrana dokazano prevenira bolesti i liječi). Iz toga se može donijeti zaključak koji djeluje jednostavno, ali to nije: zdrava prehrana mnogo je jeftinija od lijekova i operacija, a može vam spasiti život.

Genetika nosi tek 10 do 20 posto rizika

Mnogi smatraju da je način smrti zapisan u genima. Visok krvni tlak do pedeset i pete, srčani udar u šezdesetoj i tako dalje... Ali za vodeće uzročnike smrti znanstveno je dokazano da geni nose samo 10 do 20 posto rizika.

Možda je vrijeme da prestanemo kriviti genetiku i usredotočimo se na onih 70 posto i više, koji su u našim rukama. Naša prehrana utječe na to kako će geni utjecati na naše zdravlje. Moć je u najvećoj mjeri u našim rukama i na našim tanjurima.

„Baš kao što nema potrebe čekati liječnika da vam kaže da prestanete pušiti, ne morate čekati ni da vam kaže da se počnete zdravije hraniti. Tako zajedno možemo pokazati mojim kolegama liječnicima istinsku snagu zdravog života“, piše dr. Greger.

Ostatak pročitajte na stranici sensaklub.hr.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj