Zašto zbog voća jedemo još više

31/12/2015

Voće zvuči kao odlična ideja ze međuobrok, no posljednja istraživanja su pokazala kako voće, umjesto da zadovolji vašu želju za slatkim, dodatno pojačava želju za jelom...

Znanstvenici sa Sveučilišta Southern California proveli su studiju u kojoj su 24 ispitanika dobili napitak zaslađen fruktozom ili glukozom. Po ispijanju napitka ispitanici su gledali slike hrane čiji je cilj bio djelovati na one dijelove mozga koji su povezani s osjećajem gladi i sitosti te su dali uzorak krvi i samostalno ocjenjivali osjećaj gladi.

Iako su obje vrste napitka sadržavale isti broj kalorija, oni ispitanici koji su konzumirali napitak zaslađen glukozom imali su višu razinu šećera u krvi i inzulina u tijelu nego što je to bio slučaj s onim ispitanicima koji su konzumirali napitak zaslađen fruktozom. Upravo se zato nemojte čuditi osjećate li glad nakon konzumacije voća. Dapače, ova bi zanimljivost mogla biti uzrok toga da na koncu pojedete više hrane nego što biste htjeli, a nakon što ogladnite poslije konzumiranja voća koje vas nije uspjelo zasititi. Kako biste to izbjegli, upotpunite voćni obrok proteinima kako biste što dulje bili siti.
Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj