Zašto volimo papati tijekom zime?

31/01/2018

Em smo stalno gladni, em je sva ta zimska hrana toliko fina da bismo samo jeli još, i još, i još...

Puno ljudi tvrdi kako tijekom proljetnih, a posebno ljetnih mjeseci baš i nemaju apetita, ali bi zato tijekom zime i vola pojeli. Još kad se u računicu uzmu blagdani, kolači i sve ostalo čemu je tijekom zime toliko teško odoljeti, nije ni čudno što pred kraj zime svi krenemo paničariti zbog nakupljenih kilograma.

Neki liječnici tvrde da smo genetski programirani da u jesen akumuliramo masnoću za zimu. No, problem nastaje zato što zimi više nema nestašice hrane kao što je bio slučaj u prošlosti. Sve delicije koje poželjeti možemo imamo u svako doba godine.

Apetit nam zimi povećava i melatonin, tzv. hormon spavanja, koji se pojačano luči u hladnijim godišnjim dobima, a on kod nekih povećava apetit. Neki tvrde da na kilažu može utjecati i manjak vitamina D iako to znanost nije dokazala. Nedostatak vitamina D navodno usporava razgradnju masnih naslaga.

Jedno je sigurno, ne treba prestati vježbati i sjediti pred telkom kada je vani hladno. Ako se dovoljno krećemo i zdravo hranimo, naslage se neće povećati niti će se nakupiti suvišni kilogrami.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj