Zašto biste trebali jesti ovih 5 super namirnica?

14/07/2015

Ovo su namirnice koje bi se na vašem meniju trebale nalaziti što češće, a evo i zašto...

Zob. Najbolji je mogući izbor za smanjenje kolesteorola i stabiliziranje razine šećera u krvi. Osim toga, obiluje vitaminom B i omega-3 masnim kiselinama. Ne volite li zobenu kašu, isprobajte zobene krekere u kombinacji sa sirom. Sigurni smo da će vam se svidjeti!

Jabuke. Jabuke svake vrste odličan su izvor antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala odnosno onih zločestih stanovnika našeg organizma koji uzrokuju starenje i razne bolesti. Brojna su istraživanja pokazala koliko su jabuke zdrave - provjereno produljuju život i umanjuju rizik od srčanih bolesti za velikih 22 posto.

Lisnato povrće. Špinat, kelj, blitva, sve vrste kupusa... Odlični su izvori vitamina A, B, C, E i K, cinka, selena, niacina, fosfora te mnogih drugih sastojaka koji su blagotovorni za vaš organizam. Jedite ih za ručak, ali spremite i ukusne grickalice od npr. karfiola ili brokule.

Batata ili slatki krumpir. Svi znamo koliko je povrće zdravo, no mnogi potcjenjuju važnost i snagu skromnih krumpira. Puni su dijetalnih vlakana, željeza, kalcija, proteina, vitamina A, B i C te zdravih ugljikohidrata. Ostavite se čipsa i uživajte u krumpirima - u juhama ili polama - polovicama krumpira pečenima u kori, bez masnoća.

Avokado. Ova je namirnica gotovo obrok za sebe, a obiluje kalijem (ima ga više od banana), vlaknima te vitaminima B, K i E. Jedite ga samog ili u obliku poznatog meksičkog guacamole umaka, a kao zdravu varijantu ručka isprobajte avokado napunjen tunjevinom, s malo limunovog soka i majoneze.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj