Vaš ljetni meni

10/08/2015

Dan na plaži, ludi tulum, duga vožnja autom... Sve su to situacije u kojima uživamo, ali i koje iscrpljuju naš organizam. Potrebno je samo malo planiranja kako biste uz minimalno vremena provedenoga u kuhinji bili kraljica ljetne kuhinje

Paketić za put
Niste zadovoljni konfekcijskim sendvičima iz plastike kakvi se obično kupuju na benzinskim postajama? Naravno da niste. Ipak, dulje putovanje automobilom nije lako, a ni pametno, provesti bez pripremljenog snacka.

Za put su praktične tortilje koje možete napuniti omiljenim sastojcima za sendvič. Zagrijte ih kratko na tavi, pa stavite malo krem sira, šunku, salatu, nasjeckajte svježe rajčice ili papriku, što god volite. Zarolajte ih večer prije puta, omotajte plastičnom folijom i spremite u hladnjak. Ujutro ih stavite u rashladnu vrećicu te ćete tijekom puta uživati u zalogaju po vašem ukusu. Za transport su dobri i razni muffini. U osnovnu smjesu za muffine umiješajte, primjerice, naribanu tikvicu i dodajte malo limunove korice. Dobit ćete sočan slani zalogaj.

Ispod suncobrana
Možda ste u djetinjstvu doživjeli da su vas članovi obitelji naganjali s pohanom piletinom po plaži ili vas nutkali konzervom paštete u tekućem stanju. Vjerojatno vam se već tada činilo da bi se glad na plaži, neizbježna nakon plivanja i skakanja u more, mogla elegantnije riješiti.
 
I može. Potrebna vam je samo manja termo posuda za hranu u koju ćete staviti voćnu salatu. Pripremite sve omiljene ljetne plodove – jagode, marelice, breskve, lubenicu, borovnice... Voće narežite na manje komade i osnažite ga bademima ili orasima. Uz voćne salate odlično se slaže svježi sir blažeg okusa. Voćnu salatu nemojte šećeriti, a ako vam baš jako nedostaje slatko na nepcu, radije stavite malo meda. Sjetite se zamrznuti grožđe jer će vam njegove ledene bobice hladiti cijelu salatu i pružiti pravo osvježenje.

Prije partyja
U ljetnim noćima, kada ste samo željni partijanja, lako je zaboraviti na večeru. Možda se uz to i brinete zbog učinka kasnijih obroka na liniju sutradan na plaži. Nemojte, prije tuluma iznimno je važno pojesti obrok koji će vam pomoći da što bezbolnije podnesete poneki koktelčić.

Dobre vijesti – osim što ćete se opustiti tijekom izlaska, prije toga pojedite tanjur tjestenine. Ugljikohidrate u takvim situacijama iznimno cijenimo. Samo ovaj put radije odaberite neki kremasti, bijeli umak, umjesto onog od rajčica. Klasična carbonara, primjerice, savršeno će ispuniti svoju ulogu. Prvo popržite malo slanine i zgnječeni češanj češnjaka. Kad je slanina popržena, izvadite češnjak i smanjite vatru. Tjesteninu skuhanu u slanoj vodi stavite u tavu sa slaninom pa je prelijte jajima koja ste prije toga izmutili, posolili i popaprili te im dodali naribani parmezan. Maknite tavu s vatre, ulijte smjesu s jajima i sve dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Jaja se ne smiju pretvoriti u kajganu, nego trebaju ostati kremasta. Eto, spremni ste za izlazak.

Jutro poslije partyja ;)
Sinoćnji tulum bio je odličan. Zapravo, bio je fantastičan pa je završio tek ujutro i jedva ste se probudili na ručak. Malo vas boli glava, a pomisao na bilo kakvu težu hranu nije vam
baš draga.

Imamo savršen ljetni lijek za mamurluk – hladnu španjolsku juhu gazpacho. Osnova su rajčice koje vas spašavaju. Nijedna gazpacho juha na svijetu nije ista, sve ovisi o tome kako je smiksate, ali osnovno je da u blender stavite oguljene rajčice, sok od rajčice, malo luka i češnjaka, papriku, oguljen i nasjeckan krastavac, začinite s malo octa, soli i papra te sve dobro izmiksate. Možete i tostirati kockice kruha pa ih dodati kad je juha već poslužena. Za dodatno razbuđivanje dodajte malo čilija.

Ispred šatora
Znamo da uvjeti u festivalskim kampovima nisu baš nalik savršenoj kuhinji. Pa čak ni uvjetima u klasičnim, morskim kampovima, koji su sve sličniji hotelskim resortima. Pod pretpostavkom da ćete poželjeti pojesti nešto nalik pravom obroku koji nije došao s obližnjih štandova, sjetili smo se kus-kusa.

Trebat će vam posuda i vruća voda. Prelijte vodom kus-kus i pustite ga da upije vodu. Iscijedite svježi limunov sok, a zatim dodajte svježe povrće koje ste uspjeli nabaviti, primjerice, nasjeckane krastavce i rajčicu (izvadite sjemenke iz povrća). Nasjeckajte potom malo luka i svježe začine. Menta bi bila idealna za ovu kombinaciju. Na kraju posolite i popaprite. Bilo bi divno da imate i mali hladnjak u kojem možete ohladiti ovu salatu. Naravno, uvijek vam preostaje kuhanje tjestenine s jednostavnim umacima. Vjerojatno ćete morati iskoristiti i poneku konzervu, no ponesite sa sobom barem paketiće začina koji često mogu spasiti stvar.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj