2 fina začina koji pospješuju mršavljenje

22/03/2018

Istraživanje pokazalo da ekstrakti cimeta i čili papričice podižu razinu oksidacije masnoća u organizmu i time utječu na povećanu potrošnju energije

Istraživanja su pokazala kako konzumacija čili papričica može pomoći u sprečavanju debljanja, ali je većini osoba njihov okus preintenzivan. Zato je cimet, kao 'hladnija' alternativa puno poželjniji odabir.

U studiji Sveučilišta u Tokiju, znanstvenici su proučavali na koji način ekstrakt cimeta (cinamaldehid) i ekstrakt čili papričice (kapsaicin) utječu na povećanje potrošnje energije i razinu oksidacije masti kod petnaest zdravih muškaraca.

Poznato je kako je pretilost rezultat neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje energije. Samim time, veća potrošnja energije do koje se dolazi vježbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete, pomažu u sprečavanju debljanja. Metaboličkim procesom oksidacije tijelo mast pretvara u energiju.

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije kod muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju, odnosno da i ekstrakt cimeta i ekstrakt čili papričice značajno podižu razinu oksidacije masnoća u organizmu.

Međutim, da bi bio djelotvoran, kapsaicin je potrebno konzumirati u količinama koje hranu čine previše ljutom. Stoga znanstvenici vjeruju da bi cimet potencijalno bio bolji dodatak hrani koji bi mogao utjecati na prevenciju debljanja.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj