Ove su namirnice nezdravije nego što mislite

30/05/2018

Čak i ako ne želite smršaviti, nego se zdravo i uravnoteženo hraniti, ovo trebate znati

Poštoje namirnice koje imaju bolje kalorija, i uglavnom znamo za njih. No, vrlo često se u nekim namirnicama skrivaju određeni sastojci koji nisu samo štetni po našu vitkost, nego i općenito za zdravlje.

Slatkiši bez šećera 
Ili gazirani napitak s 'tzero' šećera... No, jeste li znali da previše slatkiša bez šećera može izazvati proljev? Naime, šećerni alkoholi koji se koriste u slatkišima bez šećera ne mogu se probaviti do kraja, pa izazivaju nadutost i na koncu i - trčalicu.

Pureća salama
Zapravo je čudno koliko u njoj ima štetnih nitrata. A baš su oni povezani s pojavom raka, pokazala su istraživanja, dok su u kombinaciji s natrijem štetni za srce. 

Preljevi za salatu 
Koliko god zelenu salatu čine ukusnijom, njihov okus ima i svoju cijenu. Naime, puni su šećera, posebno bezmasni preljevi. Uz to, imaju i više šećera od uobičajenih preljeva, a nedostaje im vitamin E.

Pomfrit od batata
Svi koji paze na liniju, ili žele smršaviti, vjeojatno su pročitali kako je slatki krumpir zdraviji od običnog. I da je, shodno tome, pomfrit od batata zdraviji. No, nije to baš tako. Naime, osim što su identični po sadržaju kalorija, sve ono korisno što batat ima - izgubi tijekom prženja.

Orašasti plodovi 
Pročitali ste da je dobro jesti orašaste plodove kako bi utažili osjećaj gladi? Ima u tome istine - donekle. Naime, ako su ti orašasti plodovi slani, onda ih radije ne jedite - jer sadrže puno soli pa opterećuju bubrege.

Kečap 
Ljubitelji kečapa, veliki oprez - znate li da samo jedna žlica ovog aromatičnog dodatka jelima sadrži 4 grama šećera. Ili, vizualizirano - više nego prosječan čokoladni keks.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj