Objašnjava li šesti okus našu opsjednutost kruhom?

06/09/2016

Riža, krumpirići, kruh... Želimo ih čim ih se sjetimo!

Slano, slatko, kiselo, gorko i umami - to je 5 okusa koje poznamo, no, kako stvari stoje, čini se da postoji i šesti okus zahvaljujući kojemu ne možemo odoljeti tjesteninama, krumpirićima i pekarskim proizvodima.

Šesti okus bio bi onaj brašnasti i koliko znamo iz vlastitog iskustva, poprilično je zarazan. Ok, ovaj posljednji dio znanstvenici nisu potvrdili, no taj nam je dio itekako jasan iz vlastitog iskustva. Uostalom, zaključite sami - jeste li doista ikada upoznali nekoga tko može odoljeti krumpirićima, i čipsu, i riži, i pekarskim proizvodima?

Juyun Lim, znanstvenica koja je sudjelovala u provođenju studije, objasnila je kako svaka kultura na svijetu ima važne izvore složenih ugljikohidrata i kako je besmisleno vjerovati kako ne možemo osjetiti okus onoga što jedemo. U svrhu studije Lim je ispitanicima dala razne ugljikohidrate, neke s kratkim i neke s dugim lancima ugljikohidrata. Zanimljivo je da su ispitanici mogli osjetiti brašnasti okus unatoč tome što su im bili dani blokatori slatkog okusa.

1

Lim i ostatak znanstvenika vjeruju kako je spomenuti okus koristan ljudima, i da je upravo to važan faktor za raspoznavanje okusa. I upravo iz spomenutog razloga ljudi biraju složene ugljikohidrate, odnosno radije biraju kruh kojeg će pojesti u većim količinama, ili češće nego što je to na primjer slučaj s čokoladom. No, da bi ovaj okus i službeno postao šesti okus, znanstvenici tek trebaju otkriti receptore na jeziku specifične upravo njemu. Ipak, nekako smo poprilično uvjereni kako na to nećemo još dugo čekati.Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj