Napuhnuti ste? Evo i zašto

07/05/2012

Koliko ste se puta osjećali naduto, a niste znali zbog čega? Ovo su neki od mogućih uzročnika za koje na prvu loptu ne biste rekli da usporavaju organizam

mliječni proizvodi

Napuhnuti trbuh ne mora uvijek biti uzrok onih dana u mjesecu, u većini slučajeva razlog je hrana koju unosite u svoj organizam. Ako vam se često događa da se osjećate poput napuhnutog balona koji će uskoro puknuti, mogli biste pogledati naš popis namirnica koje uzrokuju takvo stanje te ih ubuduće izbjegavati.

Mliječni proizvodi
Mnogi ljudi imaju intoleranciju na mlijeko i mliječne proizvode, ali ne obraćaju pozornost na to. Kako prepoznati znakove intolerancije? Osjećate nadutost i plinove kao simptome? Za početak pokušajte smanjiti unos mlijeka, sira, jogurta i sladoleda. Ako primijetite da su se simptomi i nadutost povukli, smanjite unos ovih proizvoda. Ako dan ne možete započeti bez kave s mlijekom, zamijenite mlijeko onim bez laktoze.

Grah
Vjerojatno ste s učincima graha dobro upoznati. Bez obzira što ima i zdrave učinke, grah sadrži velik broj ugljikohidrata i šećer koji naš organizam ne razgrađuje lako. Kada taj šećer dođe u debelo crijevo, bakterija koja je zadužena za izgradnju proizvodi neugodan miris plina koji je nakon graha teško zadržati.   

Slana hrana
Sol sigurno ne proizvodi plinove, ali zadržava vodu u organizmu. Zato izbacite prekomjerno soljenje hrane i riješite se problema nadutosti bez ikakvih tableta. Normalna količina je do 2300 mg soli na dan.

Masna hrana
Hrana koja je bogata mastima sporije se razgrađuje i zbog toga dulje fermentira u tijelu. Upravo zbog toga imate osjećaj jače sitosti nego kad jedete povrće.

Zelene i zdrave
Ove nutritivno bogate namirnice se ponekad izbjegavaju upravo zato što proizvode ne baš mirisne produkte. Brokula, kupus i šparoge mogu biti uzročnici toga. Upravo se zbog rafinoze u crijevima stvaraju plinovi koje ne možete smiriti. Ubuduće ove namirnice kombinirajte s nekim drugim da biste spriječili napuhavanje i skrivanje 'balona' ispod haljina. Svakako izbjegnite brokulu, kupus i šparoge ako idete na dejt ili večeru s važnim ljudima.

Žvake i bomboni
Dok žvačete neke od ovih proizvoda, vaše žlijezde proizvode više sline nego inače. Neprestanim gutanjem sline, gutate i zrak te zato tijelo može izgledati nadutije. Ako ste ovisnik o žvakama, svakako posjetite kliniku za odvikavanje od žvaka (šala, ali svakako pokušajte smanjiti žvakanje).

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj