Knjigu "Kolači moje omame Vilme" jednostavno morate imati!

30/11/2018

Podnaslov knjige Slatki okusi Austro-Ugarske uvodi nas u slatku povijest mitteleuropske kulture stola i duha vremena

Desetljećima zaboravljena bilježnica omame (bake, op.a.) našeg uglednog novinara i publicista Maroja Mihovilovića gotovo slučajno, a zahvaljujući uredniku knjige Željku Žuteliji, izrasla je u knjigu o kolačima koji svakom nepcu iznova pružaju onu poznatu radost i ugodu, a istodobno podsjećaju na duh vremena u kojem su živjeli naše bake i djedovi. Kolači omame Vilme ekskluzivno su predstavljeni novinarima i gostima promocije zahvaljujući slastičarskom timu hotela Esplanade na čelu sa šeficom Anom Grgić. 

Maroje Mihovilović, Ana Grgić, Željko Žutelija - Photo by Samir Ceric Kovacevic

Sve je započelo kada je autor knjige pronašao bilježnicu zapisa i bilješki voljene bake Vilme, staru gotovo stotinu godina. Omama Vilma bila je književnica, puno je vremena provodila u kuhinji, a unuci su je obožavali iz mnogo razloga; naučila ih je svemu i svačemu, pričala im je priče, no ono ih je najviše veselilo, kao i svako dijete, bili su njezini kolači poput slasnih pita, štrudli, šnenokli, išler tortica i drugih slastica. Oštećenu i djelomično nečitljivu bilježnicu recepata urednik knjige i Esplanadin dugogodišnji prijatelj Željko Žutelija pokazao je šefici kuhinje Ani Grgić koja je sa svojim timom vrsnih slastičara prihvatila izazov te pažljivo rekonstruirala i oživjela recepte i slastice omame Vilme.

Kolači moje omame Vilme - promocija knjige u Esplanadi - Photo by Samir Ceric Kovacevic12

"U ovim koricama nalazi se blago - i riječi i okusa i mirisa punih fotografija Berislave Picek", istaknula je na početku druženja uz knjigu i kolače Sanda Sokol, menadžerica marketinga i odnosa s javnošću hotela Esplanade. "Zahvaljujući Maroju Mihoviloviću i Profilovu sjajnom izdanju, a uz nagovor Željka Žutelije koji je čvrsto vjerovao da jedino slastičarski tim hotela Esplanade na čelu sa šeficom Anom Grgić može ispeći kolače omame Vilme, oživljen je duh jednog osebujnog vremena, građanske kulture i kulinarske i slastičarske tradicije kojoj i mi pripadamo. O svemu tome svakako svjedoči i markantna povijest hotela Esplanade i upravo to je bio neodoljiv izazov za naš tim", naglasila je Sanda Sokol.

Irena Veragani, Ivica Max Krizmanić, Sanda Sokol - Photo by Samir Ceric Kovacevic

Detalji, photo by Berislava Picek

O užicima koje knjiga "Kolači moje omame Vilme" nudi, a riječ je o sjajnom vremeplovu sastavljenom od riječi, fotografija i konačno autentičnih okusa slastica nepcu tako dragih, govorili su na promociji autor Maroje Mihovilović, šefica Ana Grgić i urednik Profilova izdanja Željko Žutelija.

Kolači moje omame Vilme - promocija knjige u Esplanadi - Photo Arhiva Esplanade - Ruski kolač

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj