Kako hrana koju jedemo upravlja našim raspoloženjem

28/02/2020

Jeste li znali da način na koji jedete može uzrokovati da se osjećate lošije nego što ste se osjećali dok ste bili gladni?

Ah ta divna, ukusna, primaljiva stvar zvana hrana. Najčešće jedemo kako bismo utažili glad, no neki od nas jedu kako bi se bolje osjećali, neki iz dosade, a neki zbog stresa uzrokovanog svakodnevnim obvezama. S druge strane, mnogi ne znaju da način na koji jedemo može uzrokovati da se osjećamo lošije nego što smo se osjećali prije nego što smo počeli jesti.

Istraživanje sa Sveučilišta Penn State iz Pennsylvanije zaključilo je da nezdrave prehrambene navike mogu ženu učiniti razdražljivom nakon obroka. U nezdrave prehrambene navike ubrajaju se prejedanje, gubitak kontrole nad jelom te ograničenje unosa hrane – dakle, sve one navike na koje ponekad nismo imuni i koje imaju štetan učinak na žene koje se bore s viškom kilograma.

Rezultati istraživanja su pokazali kako, suprotno uvriježenom mišljenju, hrana neće nužno učiniti da se osjećamo bolje, pogotovo ako se radi o mnogima omiljenoj nezdravoj hrani, poput grickalica i slatkiša. Naime, 131 žena u dobi između 18 i 30 godina, koje su sudjelovale u istraživanju sa sobom računale su kalorije i bilježile odgovore na različita pitanja vezana uz raspoloženje i prehrambene navike tijekom dana.

Dobiveni rezultati pokazali su da nije bilo velikih promjena u njihovom raspoloženju prije nego što su ispitanice pojele nešto nezdravo, no nakon nezdravog obroka raspoloženje im se pokvarilo u odnosu na raspoloženje u kojem su bile prije jela. Tako ova studija dokazuje vezu između emocija i hrane, a njezini rezultati mogu pomoći u boljem razumijevanju uloge raspoloženja u razvoju, pa čak i održavanju nezdravih prehrambenih navika, što bi moglo biti od izuzetne koristi prilikom razvoja učinkovitih programa za osobe koje imaju problema s prehranom ili tjelesnom težinom.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj