Je li ovo najbolji napitak za topljenje kilograma?

17/03/2016

Japanski i kineski redovnici piju ga već stoljećima, a u njegovo se djelovanje zaklinje i sve više slavnih...

Matcha, odnosno zeleni čaj u prahu intenzivne boje, posljednjih je godina sve popularniji, a sve češće ga imamo priliku vidjeti i na društvenim mrežama i profilima slavnih osoba, od Instagrama Gwyneth Paltrow do nagrađivanog njujorškog restorana 'Atera'. Osim što se matchu prezentira kao zdrav(ij)u alternativu kavi koja obiluje antioksidansima, u zadnje se vrijeme šuška kako izvrsno djeluje i na topljenje masnih naslaga.

Spoj EGCG koji matcha sadrži dokazano ubrzava metabolizam i sprječava rast masnih stanica. EGCG je antioksidans kojeg sadrže zeleni čaj, te crni i oolong čajevi u nešto manjim količinama, a sadrže ga i jabuke.

Nutricionistica Jillian Tuchman smatra kako je pametno matchu piti umjesto kave, budući da se kava može poigrati razinama šećera u krvi, a što može negativno utjecati na tjelesnu težinu. Svoje savjete temelji na istraživanju objavljenom u časopisu 'Endocrinology' koje je pokazalo kako su laboratorijski štakori koji su primali injekcije EGCG-a u samo tjedan dana izgubili 21% tjelesne mase, najvjerojatnije zbog njegova utjecaja na leptin, hormon sitosti. U prilog svakako ide i istraživanje objavljeno još 2005. godine u 'American Journal of Clinical Nutrition' koje je pokazalo kako su oni ispitanici koji su kroz 12 tjedana pili ovaj napitak gubili gotovo dvostruko više kilograma od onih ispitanika koji ga nisu konzumirali.

A što je matcha točno? Dok zeleni čaj najčešće imamo priliku susresti u obliku sitnih komadića listića, matcha je fini, sitni prah dobiven iz biljaka koje se posebno uzgajaju u hladovini, a što doprinosi okusu i boji čaja. Na šalicu vruće vode dodaje se pola žličice praha koji se miješa malenim štapićem od bambusa, zahvaljujući čemu napitak poprima pjenastu teksturu. Nama zvuči opasno primamljivo!Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj