Istina o sokovima

06/01/2014

I jesu li cijeđeni sokovi doista idealno oružje u borbi protiv suvišnih kilograma...

Sigurni smo da ste barem jednom od nekoga čuli ili negdje pročitali kako su cijeđeni sokovi od raznog voća i povrća izuzezno zdravi, hranjivi te odlični za mršavljenje, ali i detoksikaciju organizma. Mnoge se zvijezde zaklinju kako je dijeta sokovima nešto najbolje što postoji, no koja je istina iza cijele priče?

Nutricionistkinja Nadine Tengco upoznala nas je bliže s ovom temom. Prema njenom mišljenju, sokovima primarna funkcija svakako nije mršavljenje, iako pomažu i u tome. Prema važnosti i djelovanju, evo redoslijeda zbog čega su korisni.

Čišćenje organizma - doslovno čiste vaš organizam i time otvaraju put boljoj apsorpciji hranjivih tvari.

Bolje zdravlje - generalno. Osiguravaju vašem tijelu sastojke poput brojnih vitamina i minerala koji jačaju imunološki sustav i time pomažu u borbi protiv raznih bolesti.

Gubitak kilograma - pomažu u rješavanju od štetnih tvari iz organizma te time osiguravaju pravilan rad metabolizma.

Svježe pripremljeni sokovi odlični su za vaše tijelo i vaš um, za vaš organizam u cijelosti. Dobar princip za slijediti je da pijete povrće, a jedete voće. Povrće sadrži hranjive tvari koje će ojačati vaš imunološki sistem i pozitivno djelovati na metabolizam, dok voće, između ostaloga, sadrži velike količine fruktoze i šećera pa nije toliko preporučljivo za konzumaciju u velikim količinama. Najbolje je rješenje dodati malo voća povrću kako bi vam sok bio što ukusniji i privlačniji, no doista je veliki izazov osmsliti kombinaciju voća i povrća koja će vam biti ukusna, a da izbjegavate voće koje je prezasićeno šećerom. Jer upravo je takvo najčešće najukusnije i svima omiljeno.

Foto credit: Thinkstock

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj