13 namirnica koje biste trebali izbaciti iz života

30/11/2015

Iako se neke često prodaju kao 'zdrave', ove je namirnice bolje izbjegavati...

1. Mješavina orašastih plodova i sušenog voća. Zapravo je mješavina šećera, trans masti i rafiniranih ugljikohidrata.

2. Razne žitarice. Samo zato što su žitarice, ne znači da su zdrav izbor. Klonite se onih koje su bogate šećerom, raznim dodacima i praznim kalorijama.

3. Maslac od kikirikija. Kako bi bio savršeno kremast i dugotrajan, ovom se proizvodu dodaju hidratizirana ulja, sirup kukuruza, dektroza i mnogi drugi. Dakle, prepun je trans masti i lošeg kolesterola!

4. Muffini. Mogu imati i 500 kalorija po komadu, a osim što su visoko kalorični, sadrže brojne prezervative kojima im se produljuje rok trajanja.

5. Margarin. Ne samo da je pun trans masti i samim time kolesterola, već ćete ga doista teško izbjeći budući da ga sadrže krekeri, pekarski proizvodi i brojne druge grickalice.

6. Dresinzi za salate s niskim udjelom masti. Kako bi bili bogati okusom, obiluju šećerima, solju i brojnim nezdravim pojačivačima okusa. Držite se octa i limunovog soka.

7. Nasjeckano voće. Nije osobito nezdravo, ali od njega i nemate baš neke koristi budući da voće gubi svoje nutritivne vrijednosti ako je dulje vrijeme na zraku.

8. Voćni jogurti. Nemojte se zavaravati - svi kupovni voćni jogurti sadrže mnoštvo šećera i pojačivača okusa, što samo znači dodatne kalorije. Želite li voćni jogurt, napravite ga sami.

9. Proizvodi iz limenki. Svi proizvodi koji dolaze u limenkama obiluju natrijem što može dovesti do problema s visokim krvnim tlakom. Isti je slučaj i s gotovim smrznutim jelima. Izbjegavajte ih u širokom luku!

10. Mesne prerađevine. Kupovno sušeno meso, hrenovke i slanina sadrže nitrate, prezervative i karcinogene sastojke koji povećavaju rizik od srčanih bolesti i srčanog udara.

11. Kokice za mikrovalnu. Prilikom pečenja, otrovna supstanca zvana perfluorooktanska kiselina se oslobađa iz vrećice i raspršuje po kokicama. Ova se kemikalija povezuje s utjecajem na razvoj karcinoma i reproduktivnih problema.

12. Energetske pločice. Sadrže kombinaciju žitarica, orašastih plodova, smeđeg šećera, meda, sušenog voća i riže, no nisu nimalo zdrave budući su zbog hidrogeniziranih ulja u sastojcima paketić trans masti.

13. Energetska pića. 10 žlićica šećera. To je sve što ćemo reći.Photo credit: Profimedia


 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj