Kako je kokain uništio moju prijateljicu

21/10/2013

Lana i Sanja bile su najbolje prijateljice sve dok bijeli prah nije otvorio ponor među njima

Lana i ja bile smo prijateljice od osme godine. Do 12. smo postale nerazdvojne. Tijekom razvoda njezinih roditelja Lana je više vremena provodila kod mene nego kod svoje kuće. Kada je mojoj mami dijagnosticiran rak, pa i tijekom kemoterapije, Lana je bila uz mene i pomogla mi da prebrodim najteže razdoblje u životu. Toliko smo bile bliske da smo upisale isti faks, pravo. U početku smo se super provodile, učile zajedno i izlazile poslije predavanja. A onda je Lana upoznala neku novu ekipu.

Počela je sve više vremena provoditi s njima, zbog čega sam bila pomalo ljubomorna. Nisam navikla dijeliti naše prijateljstvo! Ona je to brzo primijetila i odmah me pozvala da izađemo svi zajedno. Bila je subota. Izašli smo u novi klub pun nekih čudnih frajera i skockanih djevojaka koje su trusile skupe koktele. Nisam se dobro osjećala. Navikla sam na studentske kafiće u kojima dvije cuge koštaju kao jedan gutljaj u ovom u koji sam otišla s Lanom i tim njezinim novim frendovima. U jednom su trenutku Lana i jedna od djevojaka iz društva nestale.

Kada se vratila, šapnula mi je uzbuđeno: “Uzela sam koku!” Bila sam šokirana, ali sam se trudila to sakriti. Sljedećeg mi je tjedna Lana rekla da se pod djelovanjem droge osjeća nevjerojatno samouvjereno. “Trebala bi probati, oduševit ćeš se”, rekla mi je. No to nije za mene. To je znala i ona. Otad smo se sve rjeđe viđale, nekad se nismo ni čule po dva-tri tjedna, što mi je prije bilo nezamislivo.

Nakon jedne dulje pauze na moje smo se inzistiranje našle na ručku. Izgledala je grozno: masna kosa, blijeda, pomalo naduta, a oči drugačije. Rekla sam joj da izgleda umorno. Počela se ljutito opravdavati. Objasnila mi je da puno uči, a spominjala je i ljubavne probleme. O njima nije htjela pričati, a prije smo dijelile svaki detalj. Mislim da je lagala jer se stidjela. Osjećala sam se kao da mi je opalila šamarčinu.

Ozbiljno smo se posvađale još u restoranu. Rekla sam joj da imam dovoljno briga oko svog oca, koji ima problem s alkoholom. Nisam imala snage baviti se i prijateljicom koja je ovisna o drogi. Od tada je prošlo šest mjeseci, a u međuvremenu se nismo vidjele. Jednom mi je poslala poruku, ali joj nisam odgovorila. Čula sam da je napustila fakultet i žao mi je zbog toga. Nekada je bila vrlo ambiciozna, no današnja Lana nimalo ne nalikuje onoj koju sam nekada poznavala.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj