Je li sunce krivo za pigmentacijske mrlje na koži?

13/08/2018

S dolaskom ljeta primijetili ste mrlje na koži lica? Ten nije ujednačene boje i ne izgleda kako ste si zamišljale besprijekoran ljetni look?

Ovu pojavu posebne vrste hiperpigmentacije odnosno melazme na području čela, obraza i iznad gornje usne može izazvati uzimanje kontracepcijskih pilula u kombinaciji s izlaganjem suncu.

Dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije u praksi se često susreće s ovim problemom pa nam je otkrila sljedeće: "Razlog izbijanja melazme nije točno razjašnjen, smatra se kako je razlog genetska predispozicija, a najčešće nastaje u trudnoći ili tijekom uzimanja kontracepcijskih pilula. Nema lijeka za prestanak izbijanja ovih nama nepoželjnih promjena na koži, zato za nas liječnike predstavlja terapijski problem. Kada mrlje nastanu ono što se može učiniti jest piling koji ima odlične rezultate, a sadrži kojičnu, fitičnu i salicilnu kiselinu u točno određenim omjerima. Kako bi liječenje bilo uspješno jako je bitno ne izlagati se suncu tijekom i nakon terapije."

Primjena ove vrste pilinga dostupna je samo u dermatološkim ordinacijama, pod strogom kontrolom dermatologa. Može se primjenjivati kod svih osoba s melazmom i osoba s masnom i mješovitom kožom. Već u prva dva tjedna nakon primjene pilinga nestaje određeni postotak mrlja, a za mjesec dana do 80%. Rezultat je svijetla, pomlađena koža jer piling ima učinak i smanjivanja sitnih, plitkih bora, a primjenjuje se u obliku jednog tretmana te se može ponavljati 2-3 puta godišnje, no to najčešće nije potrebno.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj