Evo zašto nećete uzeti ecstasy

21/10/2013

Bacite pogled na popis trenutačnih efekata koje izaziva ecstasy da biste shvatili kako je sićušna tableta zaradila tako zavodljiv nadimak

Službeni je naziv metilendioksimetamfetamin (MDMA – inače se prodaje i u čistom praškastom obliku i dosta je skuplji), ali MDMA je samo jedna od komponenti koja se nalazi u većini tableta ecstasyja. One često, uz to, sadržavaju i druge toksične supstancije, kao što je ketamin. Dvadeset minuta nakon uzimanja jedne tablete tjelesna temperatura raste i puls se ubrzava, uslijed čega se konzument osjeća budnije, emotivnije i pun je energije, bezbrižan je i spokojan, a prema drugim ljudima osjeća posebnu naklonost i prijateljstvo.

No postoje i negativni utjecaji:

● psihotične epizode,

● grčenje vilice/škrgutanje zubima,

● mučnina,

● umanjena seksualna inhibicija, što može rezultirati rizičnim seksualnim odnosom,

● anksioznost,

● gubitak pamćenja,

● depresija i tjeskoba.

Većina učinaka traje do osam sati, no neki od njih se zadrže i 32 sata. Ako se konzumira velika doza ili se droga uzima često, osoba može doživjeti halucinacije, osjećaj konfuzije ili panike. Postoje brojni psihološki problemi koji se dovode u vezu s ecstasyjem, uključujući i efekt mamurluka te depresiju koja može trajati i danima poslije uzimanja. Korisnici ecstasyja često upadnu u ciklus upotrebe koji podrazumijeva prvo uzimanje droge u vikend varijantama, poslije kojih slijedi četiri ili pet dana pauze.

Ta vrsta unosa uzrokuje slabljenje zadovoljstva pod utjecajem supstancije, a tolerancija povećava težinu neželjenih efekata. Povećana anksioznost golem je problem, ali korisnicima prijeti i srčani udar, zgrušavanje krvi, pregrijavanje tijela ili krvarenje u mozgu. Ova vrsta droge pridonosi oštećenjima jetara, epilepsiji, visokom tlaku, glaukomu... Prag tolerancije prelazi se vrlo brzo i nastaje psihička ovisnost. Ecstasy doslovno razara mozak te ima učinke kakvi se javljaju kod Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj