Upoznajte pobjednice natječaja Postani Cosmo djevojka 2013.

20/06/2013

Upoznajte djevojke koje su nas oduševile svojim duhom i ponijele titulu Cosmo djevojke 2013.

LARA LEVAK - NAŠA COSMO DJEVOJKA 2013.

y

1. Da mogu promijeniti jednu svoju manu, prestala bih se crvenjeti kad mi je neugodno. Neugodno mi je kad pocrvenim, a onda se još jače zacrvenim. Kužite uzorak.

2. Pet stvari za pusti otok: najveće pakiranje spreja protiv buba, ronilačko odijelo (da me ništa ne može dotaknuti u mraku, ne za ronjenje), tablet sa svim epizodama Beara Gryllsa, sombrero i marker da mogu nacrtati svog Petka na kokosu.

3. Vašoj najboljoj frendici sutra je rođendan, a vi nemate ni kune u novčaniku. Što ćete učiniti? Uvijek imam zalihu sitnica za poklon (razlog: vidi prvi odgovor).

4. Ryan Gossling vas zove na piknik. Što ćete odjenuti? Neonske kratke hlače. Da ih na povratku lakše nađem u travi.

5. Naišli ste na bivšeg s njegovom novom djevojkom (skockanom i lijepom), a vi ste bili neoprane kose, bez trunke šminke i u trenirci. Što ćete učiniti? Pobjeći kao da me goni sto bijesnih lasica.

6. Riječ koj najbolje opisuje Cosmo: Zazzy!

7. Poruka svim Cosmo curama svijeta: Ako vam je čaša uvijek poluprazna, točite brže.

8. Što se tiče položaja žena u našoj zemlji... Ustavom zabraniti iduće izjave:

"Odi gledat' kak' mama kuha, trebat će ti kad se udaš."
"Zašto bi braco trebao prati suđe, on je muško."
"Javi kad položiš vozački, da se sklonim s ceste."
"Tko joj je kriv, kad se tako obukla."
Onu kad su dečki frajeri, a cure ..... (nemam živaca ni napisati).

Inače, mislim da je baš super biti žensko u Hrvatskoj. Imamo odlične obrazovne programe, slobodno odlučujemo hoćemo li, kada i s kim imati obitelj i nitko nas ne gleda čudno kad pijemo za šankom u kafani. Čak nam je bolje nego muškarcima, oni se moraju praviti da vole pivo i nogomet, a možda bi radije pogledali "Carrie Diaries" uz šalicu Nescafea. Naravno, uvijek ima nekih tužnih izuzetaka, ali se takvi sprečavaju samo konstantnom edukacijom oba spola od najranije dobi. A i Cosmo je uvijek tu da nas nauči kako zauzeti stav u svim životnim situacijama.

ANKA GAVRAN - drugoplasirana

Y

1. Možete promijeniti jednu svoju manu - što bi to bilo? Anka Gavran=jedna zaokružena cjelina koju čine vrline i mane. Bez prisustva samo jednog elementa ne bih bila ja. Prihvaćam sebe u potpunosti i mislim da bi sve cure trebale tako razmišljati.

2. Spremate se na pusti otok - kojih pet stvari nosite sa sobom? Britvicu, kremu za brijanje, dobru knjigu, lovački nož i… hmm… titulu Cosmo cure 2013. :)

3. Vašoj najboljoj frendici sutra je rođendan, a nemate ni kune u novčaniku. Kakav je vaš plan? Pravi prijatelj se u nevolji poznaje, zar ne? Objasnila bih joj situaciju i predložila da za ovaj rođendan ne bi bilo loše da ja častim, a ona plaća. Poznavajući je, pristala bi i provele bismo nezaboravnu noć u omiljenoj diskoteci.

4. Ryan Gossling vas zove na piknik. Što ćete odjenuti? Neke malo bolje krpice koje se kriju u mom ormaru.

5. Naišli ste na bivšeg s njegovom novom djevojkom (skockanom i lijepom), a vi ste bili neoprane kose, bez trunke šminke i u trenirci. Što ćete učiniti? S bivšima uglavnom ostajem u dobrim odnosima. Sigurno bi se lijepo pozdravili i malo popričali, a tome kako izgledam u tom trenutku ne bih pridavala veliku važnost jer ipak je on samo bivši dečko, nitko previše bitan :)

6. Jedna riječ koja, prema vašem mišljenju, najbolje opisuje Cosmo je... originalnost

7. Imate priliku uputiti jednu poruku svim Cosmo curama svijeta. To je... Nastavite i dalje biti Cosmo cure :)

O akciji...
Mislim da će ova akcija imati značajne rezultate i da je moguće promijeniti mnogo stvari koje se tiču položaja žena u Hrvatskoj. Prije svega bi se za djevojčice tijekom njihova odrastanja i školovanja trebale organizirati razne radionice i predavanja na kojima bi im se predočila slika žene kakva bi trebala biti u današnjem društvu. A to znači žene koja zna što želi i kako to ostvariti, koja brine o svom zdravlju, izgledu, dostojanstvu, koja ima svoje ja. U Hrvatskoj je više visokoobrazovanih žena nego muškaraca i zato bi većina žena trebala biti pozicionirana na rukovodeća radna mjesta.Također, patrijarhalizam, koji je u našoj zemlji još jako izražen, svela bih na minimum i omogućila ženama da imaju više slobodnog vremena koje bi posvetile samo i isključivo sebi.

SANJA SMILJANIĆ - trećeplasirana

y

1. Možete promijeniti jednu svoju manu - što bi to bilo?
Ponekad preimpulzivno reagiram – planem, naljutim se, a s druge strane – nekada sam u stanju prenapuhati i neke dobre vijesti, odnosno prerano se poveseliti i zato ponekad razočarati. Voljela bih se naučiti skulirati u određenim situacijama.

2. Spremate se na pusti otok - kojih pet stvari nosite sa sobom?
Nosim – Cosmopolitan, kremu za sunčanje, dečka (ako dečko ne može - Ryana Goslinga, ako ne može Ryan, onda Bradleyja Coopera), fotić (da svima mogu kasnije pokazati slike svoje nove linije nakon što sam danima bila na bobicama i ribi) i bocu jegera (samo radi dezinfekcije organizma od neopranog voća ;-) )

3. Vašoj najboljoj frendici sutra je rođendan, a vi nemate ni kune u novčaniku. Kakav je vaš plan?
Ni ne trebaju nam kune! Pozvala bih je k sebi na girls night in, cuga je osigurana jer, hvala na pitanju, kod mene u frižideru uvijek ima domaćih rakija, a za hranu lako (ona ionako jede kao ptičica), pa bih nam složila neku finu tjesteninu od dostupnih sastojaka iz frižidera. Muzika je besplatna, smijeh također, neka party počne! P. S. Ako party u nekom dijelu i zašteka – uvijek mogu izvaditi naše slike iz djetinjstva jer smo najbolje prijateljice od treće godine života pa materijala za smijeh (i suze) ne bi nedostajalo! 

4. Ryan Gossling vas zove na piknik. Što ćete odjenuti?
S obzirom na to da je on u pitanju, najradije ništa, a i bili smo već skupa na pustom otoku, pa...  Ako baš moram nešto – neku slatku haljinicu, možda moju novu omiljenu – plavu s bijelim točkicama i neke ravne sandale... i moj parfem za specijalne prilike – Coco Mademoiselle.

5. Naišli ste na bivšeg s njegovom novom djevojkom (skockanom i lijepom), a vi ste imali neopranu kosu, bez trunke šminke i u trenirci. Što ćete učiniti?
Nabacila bih najljepši osmijeh na svijetu (za koji znam da je bio jedna od tri stvari koje je na meni najviše volio) i krenula im ususret. Guza mi ionako odlično izgleda u toj trenirci (:), kosu sam nekako na brzinu stavila iza uha, a osmijeh i sunčane naočale će prikriti manjak šminke. Lijepo se pozdravim s njima, popričam, trudeći se sakriti malu nelagodu, objašnjavam kako upravo idem iz teretane te kako se idem naći s dečkom na ručku, pa žurim i poželim im ugodan ostatak dana! A u sebi se potajno nadam da će se taj susret ponoviti i da ću tada zasjati u punom sjaju. Ah taj ženski ego...

6. Jedna riječ koja, prema vašem mišljenju, najbolje opisuje Cosmo je SAMOSVJESNA.

7. Imate priliku uputiti jednu poruku svim Cosmo curama svijeta. To je...
Drage Cosmo cure, sve što vam imam reći jest – ZABAVLJAJTE SE! Jednoga dana se nećemo sjećati svih kvalitetnih beauty sleepova, položenih ispita, skuhanih ručkova, ušteđenog novca, nego upravo suprotno – sjećat ćemo se ludih tuluma, izlazaka s curama, putovanja, onih divnih skupih čizama koje smo baš morale imati, pogrešnih i pravih frajera, neprospavanih noći (i solo i u duetu:), spontanih ljetnih provoda, bureka/kebaba u 5 ujutro, svega toga! Sve se može uskladiti, drage moje, samo treba pronaći volju i prestati tražiti izgovore! 

@cosmocommits otkrijte što biste vi željeli promijeniti kako bi se popravio položaj žena u našoj zemlji:
Što bi trebalo promijeniti kako bi se popravio položaj žena u našoj zemlji (i bilo kojoj drugoj)? Za početak, da si svaka žena, postavi ova pitanja (i odgovori na njih):
Kad sam zadnji put pročitala knjigu/članak/bilo što, što bi me educiralo kako pomoći sebi, ojačati samu sebe, promijeniti poglede na svijet i sebe, razvijati se u bilo kojem pogledu?

Kada sam zadnji put bila na sistematskom? Vodim li dovoljno brigu o svom zdravlju, grudima, štitnjači, jajnicima, maternici...

Radim li na minimiziranju stresa u svom životu?

Zabavljam li se dovoljno?

Jesam li ikad učinila nešto konkretno da pomognem potrebitima – napuštenoj djeci, životinjama, zlostavljanoj ženi u susjedstvu, oboljelima od bilo kakve bolesti/poremećaja?

Jesam li ikad donirala u dobrotvorne svrhe?

Dopuštam li da me spolno diskriminiraju? Prelazim li prešutno preko nekih stvari zato što mi je nadređeni muškarac pa mislim da je takvo ponašanje u redu?

Jesam li ikad reagirala na bilo kakav oblik nasilja u svojoj blizini?

Jesam li dobar prijatelj?

Imam li dobre prijatelje?

Podržavam li stereotipe?

Hranim li se kvalitetno? Pijem li dovoljno vode? Koji su moji najveći poroci i mogu li ih se barem u nekoj mjeri odreći?

Radim li posao koji volim? Ako ne, što činim da to promijenim?

Putujem li dovoljno, upoznajem li druge kulture, ljude, običaje?

Toleriram li sama druge rase, seksualna opredjeljenja, vjere? Sudjelujem li sama u nekom obliku diskriminacije?

Kakva sam prema svojoj obitelji, uzimam li ih zdravo za gotovo?

Kakva sam prema svojoj djeci? Učim li ih i usmjeravam dovoljno da bi postali ljudi kakvi želim da budu?

Imam li ikakve hobije, interese koji se ne tiču mog posla i kućnih obaveza?

Jesam li sretna? Jesam li zadovoljna sobom i svojim postignućima? Što mogu napraviti kako bih to postala?

Na kraju priče, imam li razloga biti ponosna na sebe?

U životu se uvijek trudim polaziti od same sebe, što bih ja u nekoj situaciji napravila, kako bi to na mene utjecalo. Što da jhe riječ o mom djetetu, roditelji, bratu, sestri, meni...?

Jesam li pronašla odgovore na sva ova pitanja? Ne. Radim li na tome? Definitivno!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj