Zaljubljeni u šezdesete

03/07/2013

Čini se da su šezdesete inspiracija trendovima za nadolazeću zimu... Saznajte i vi što je obilježilo ove tako rado kopirane godine

Dolce vita festival koji se od 21. do 23. lipnja ove godine održavao u Rovinju, ostavio nas je bez daha. Ondje se moglo vidjeti apsolutno sve iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća - od oldtimera, namještaja, odjeće, frizura do djevojaka koje kao da su upravo išetale iz nekih davnih vremena. Neizostavan je bio i make up karakterističan za ta razdoblja. A razlog zbog kojeg smo se odlučili pozabaviti baš make upom jest taj što se šuška da je upravo on veliki hit nadolazeće zime. Iako zapravo nikada nije ni izašao iz mode. On i danas predstavlja sinonim klasične ljepote i glamura. Stoga ako nemate iskustva s ovakvim make upom, idealno je vrijeme da započnete s vježbom!

Oči

Tijekom 60-ih godina sve se vrtjelo oko očiju i naglasak je bio upravo na njima. Na kapcima su bili obavezni zagasiti tonovi koji su pridonosili dramatičnom izgledu. Neizostavna je, dakako, bila i linija uzduž kapka iscrtana crnim tušem. No ono najbitnije za ovo razdoblje bile su trepavice. One su premazivane golemim brojem slojeva kako bi bile što istaknutije, a žene su često koristile i umjetne trepavice. Mazale su se kako gornje, tako i donje. Obrve su bile uredno počupane i nenaglašene.

dnevnik gradske cure: Ljutopis - teretanom protiv


Lice

U ovim je godinama lice djelovalo jako prirodno i decentno. Popularan je bio blijedi, porculanski ten na kojem su puder i podloga bili gotovo neprimjetni. O bronzerima, highlighterima, shimmerima i izražajnim rumenilima nije bilo ni govora. Lice se nastojalo šminkati što neprimjetnije kako bi sva pažnja bila usmjerena na oči. Živost blijedim licima vraćalo je tek malo rumenila u nježno rozim i breskvastim nijansama.


Usne

Za razliku od 50-ih godina kada je žarkocrveni ruž bio obavezan u kozmetičkoj torbici svake žene, 60-ih godina ruževi su postali gotovo nevidljivi. Koristile su se izrazito blijede nijanse u bojama kože i svjetloroza, a mnoge su žene prirodno crvenkastih usana čak na usne nanosile tekući puder kako bi ubile svoj prirodni pigment. U obzir su, osim bljedunjavih ruževa, dolazila jednako bljedunjava sjajila, a ovih su se godina počele pojavljivati i prve nježne metalik nijanse ruževa.

 

yKosa

Kada se cjelokupni izgled žena iz ovog razdoblja pomnije prouči, djelovale su poput uglađenih lutki. Upravo takva je bila i njihova kosa. Dok su 50-ima vladale rockabilly frizure koje su bile poznate po kosi uvijenoj na razne načine, 60-e su, što se kose tiče, postale nešto opuštenije. Iskreno, ne znam je li opuštenije pravi izraz jer je svaka dlaka morala biti na svome mjestu pa je bolje reći da su postale jednostavnije, barem za izradu i održavanje. Kosa je bila uredno isfenirana, naglašenog volumena, izvijenih vrhova i obavezno natapirana. Čest su dodatak bile i široke trake za kosu i rajfovi. Bilo je bitno da kosa izgleda glamurozno, uglađeno i doslovno veličanstveno, baš poput žena općenito.

Nadam se da smo vam barem malo uspjeli približiti te predivne godine ispunjene odličnom glazbom, modom i filmovima koji žive i danas i koji će živjeti zauvijek zahvaljujući statusu klasika koji su zasluženo stekli. Inspirirajte se i vi ovim razdobljem i zablistajte poput pravih holivudskih diva!

Mia Borčić

Novo

Komentiraj