Zašto su muškarci najmiliji prije seksa, a nakon toga hladni kao špricer?

28/10/2014

Zašto se uvijek nakon seksa sa nekim muškarcem, iako uživam u seksu, ako taj nema emocija prema meni, nakon toga se osjećam prljavo i jadno. Itekako očekujem daljnju zainteresiranost, barem porukom (nekom toplom riječi). Možda je riječ o želji da sperem tu prljavštinu i jad sa sebe. Ako muškarac ne pokazuje zainteresiranost za mene nakon seksa, osjećam se loše i iskorišteno. Je li normalno da su muškarci najmiliji prije seksa, a
nakon toga hladni kao špricer. Jesu li takvi svi muškarci ili samo oni koje upoznajem. Pitam vas to jer sam neki dan doživjela da se dečko s kojim sam dvije godine imala jedan topao, nježan, simpatičan odnos i ne tako česti seks (možda jednom godišnje), i koji je bio zainteresiran za mene i nakon seksa jer je imao nekih emocija prema meni, ohladio. Čini se da su se njegove emocije vremenom razvodnile, a ostala je želja za seksom, što smo i ostvarili nakon dugo vremena. Poslije toga, nakon moje bezazlene poruke, više prijateljske nego bilo što drugo, odgovorio mi je porukom u kojoj se između redova može pročitati da mu se skinem s dnevnog reda. Zašto nakon seksa muškarci postaju ledara? Osjećam se jadno, prljavo i iskorišteno. Vjerujem da je kvaka u mojoj glavi, no zašto to doživljavam tako strašno?

Postoje različiti razlozi zbog koji se netko osjeća prljavo nakon seksa, odnosno iskorišteno i odbačeno kada ljubavnik postane emocionalno nedostupan nakon odnosa. Specifičan odgoj jedan je od najčešćih razlog. Ne znam ništa o vašem odrastanju, no nerijetko su roditelji ti kojima dugujemo negativan odnos prema tjelesnosti, seksualnosti, užitku.

Ponekad zato jer su kruto religiozni, ponekad jer su sami seksualno traumatizirani ili zato jer je njihov međusobni odnos problematičan. U drugim slučajevima, razlog može biti u problematičnoj slici koju imamo o sebi. Sumnjamo li, negdje duboko u sebi, da nismo dovoljno dobri, svugdje ćemo tražiti znakove koji potvrđuju da smo neadekvatni - osobito u intimnoj sferi.

Ponekad je tradicionalni pogled na seks – koji muškarce doživljava kao dominantne, one koji uzimaju, a žene kao one kojima se nešto uzima (ako to naivno dopuste) – razlog osjećajima koje opisujete. Možda griješim, no čini mi se da se ne biste osjećali tako jadno i očajno kada biste stvarno uživali u seksu. Naprosto zato jer bi vam bilo jasno da je seks, onda kada nije povezan s dubokim emocionalnim osjećajima, dvosmjerna komunikacija u kojoj oboje pružamo i primamo užitak. Naravno, za to je nerijetko potrebno reći što želimo i izboriti se za sebe.

No, čini mi se da ste trenutno prilično ranjivi. Nesigurni u svoje izbore i sposobnost da uočite muškarca čije će reakcije biti bliže vašim potrebama. Moj prijedlog bi bio da posvetite malo vremena (i novaca) sebi i istražite tu „kvaku“ u svojoj glavi. Dobar psihoterapeut može itekako pomoći na tom putu k samospoznaji. Ne pišem to zato jer smatram da je vaše mentalno zdravlje ugroženo, već naprosto zato jer mi se čini da bi vam koristilo bolje razumjeti način na koji interpretirate odnose s drugim ljudima te unutarnje mehanizme zbog kojih donosite odluke koje donosite. To vrijedi za većinu, u koju ubrajam i sebe.   

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj