Zašto se više ne seksamo svaki dan?

26/08/2014

Nisam zapravo siguran otkuda krenuti. U vezi sam već par godina, cura 28, a ja 27. Da pokucam u drvo, stvarno nije bilo nekih većih problema. Par svađa smo riješili razgovorom. No, sada se pojavio sljedeći problem. U posljednje je vrijeme postala nakako čudna. Kao da joj se smanjio seksualni apetit. Kada smo o tome pričali, rekla mi je da joj nije do seksa, da joj je dosadilo jer smo to prakticirali skoro svaki dan. Naprosto joj više nije do toga. Čini se da nije u pitanju netko treći. I dalje voli provoditi vrijeme sa mnom i u slobodno vrijeme smo uglavnom zajedno. Njezina ekipa s posla je stvarno u redu, tako da nije riječ niti o lošem društvu – što god to značilo. Prilično razmišljam o svemu i brinem. Znam da ima problema na poslu i u obitelji koja živi u inozemstvu. Primijetio sam da je prilično uznemirena, no trenutno je takva situacija da se ne može opustiti. Pitam se što je razlog. Trebamo li se svaki na svoju stranu ili...?

Što učiniti kada more presuši? Na koji način vratiti plimu i oseku? Pogađate odgovor? To se naprosto ne može dogoditi. Ili, da me astrofizičari ne bi spalili na lomači, ukoliko se to i dogodi, sigurno nećemo biti u mogućnosti tome svjedočiti. Dakle, ne brinite. Nitko tko je sposoban za intenzivan seks, i to tijekom par godina, ne prestaje biti seksualna osoba.

Ako odbacimo mogućnost da vas je prestala voljeti i željeti te ako prekrižimo pomisao da je godinama izbjegavala reći što joj ne odgovara — a čini se da nije riječ ni o prvom ni drugom – ostaju barem dvije mogućnosti. Jednoj dajem jedan posto šansi, a drugoj barem 70%. Prva je promjena hormonalne kontracepcije. Poklapa li se, možda, razdoblje nedostatka interesa s prelaskom na novu vrstu pilule?

Ono što je mnogo vjerojatnije jest dvostruko opterećenje koje opisujete: stres i napetost na poslu i u obitelji. Ne zvuči li to logično: kada smo u gabuli tijelo-i-um odustanu od seksa kako bi mobilizirali sve snage i energiju za borbu s problemima. Ako je tako, ako je njezina trenutna životna situacija ta koja je izazvala nestanak seksualne želje, s vremenom će se stvari vratiti na svoje mjesto.

(Osim što bi seks mogao biti malčice rjeđi nego u prve dvije godine jer većina parova s rutinizacijom veze malo uspori ritam.) Sretan završetak, ha? Možda i ne, ako mislite sjediti skrštenih ruku i čekati da se sve smiri. Cure imaju dečke i da im pomognu u teškim životnim situacijama. Makar da samo budu uz njih, bez suvišnih pitanja i potraživanja.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj