Zašto ne mogu svršiti na leđima?

20/11/2014

Poštovani, imam veliki problem sa masturbacijom. Od malih nogu sam navikao masturbirati na trbuhu, tako da rukom trljam penis rukom o krevet. Nije mi problem tako svrsiti, no ne mogu ako ležim na leđima – kao što to većina radi. Koliko god dugo pokušavao ne ide. Imam 27 godina i pitam se hoće li biti problem svršiti tokom seksa s djevojkom. Imam osjećaj da taj moj običaj iz djetinjstva nije baš normalan, pa me je strah da ću imati problema u seksu.

Na žalost, slažem se s vama. Rizik poteškoća sa svršavanjem tijekom spolnog odnosa postoji. Moram priznati da nisam imao sličan slučaj u svojoj savjetodavnoj praksi, no u seksološkoj literaturi se spominje veza između specifičnog načina masturbacije (trljanjem penisa o krevet, potrbuške) i tzv. odgođene ejakulacije, odnosno nemogućnosti postizanja orgazma tijekom snošaja. Naravno, ništa nije sigurno i moguće je kako u vašem slučaju problema neće biti ili neće biti tako izraženi.

Što možete učiniti kako bi smanjili rizik budućih poteškoća? Kao što ste napisali, nekad davno ste „naučili“ masturbirati na način na koji to i danas uspješno činite. Ako je moguće nešto naučiti, onda je, po istoj logici, moguće od-učiti se toga, odnosno zamijeniti jedan način masturbacije drugim. No, pritom je važno shvatiti da su obrasci ponašanja, odnosno seksualne navike, koji su usvojene rano (u djetinjstvu) prilično duboko u nama te da je obično potrebna iznimna motivacija, mnogo strpljenja i prilično vremena da se te rane navike promijene.

Ono što želim reći jest da nije čudno da su vaši povremeni pokušaji da modificirate način masturbiranja do sada bili neuspješni. Trebat će vremena i upornosti. Pritom bi valjalo odustati od masturbacije „na stari način“, jer apstinencija (to jest, visoka razina želje za užitkom) pomaže u učenju novog načina. Ne znam koliko ste inače strpljivi, no ovdje će trebati itekako puno strpljenja. Čemu svo to odricanje, netko će pitati? Zašto bi muškarčev orgazam nužno trebao biti vrhunac (i u pravilu kraj) spolnog odnos?

Pitanje je legitimno. Iz moje perspektive, osnovni problem u seksualnom životu muškaraca koji ne mogu postići orgazam tijekom odnosa nije u tome što ne mogu svršiti u partnerici (što je često veći problem za nju, jer dovodi u pitanje njezinu privlačnost). Problem je prije u tome što je razina uzbuđenja i uživanja tijekom odnosa razmjerno niska kod takvih muškaraca, a to onda ima niz neželjenih posljedica za oboje.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj