Frka da ću ostati sama

04/05/2016

Prije svega, molila bih savjet iz muške perspektive. Imam 25 godina, visoko sam obrazovana i pametna. Kažu da sam zgodna i zanimljiva, u stilu - za poželjeti. Moj veliki problem je usamljenost. Nikako ne uspijevam pronaći nekoga kome bih se sviđala, a da se i on sviđa meni. Sve moje veze su završile prilično poražavajuće. Znam da sam još relativno mlada, ali sve više me je strah da ću i poznije godine dočekati sama. Odnosno, da ću zauvijek ostati single. Prije par dana izašla sam sa jednim dečkom koji je pet godina stariji od mene. Sve se poprilično dobro odvijalo, atmosfera je bila ugodna i ostali smo tri sata zajedno na piću. No, od tada se nije javio i imam dojam da me izbjegava, zbog čega se osjećam prilično jadno. Trebala bih savjet kako da se ubuduće postavim.

Ne vjerujem da imam savjet, prije nekoliko pitanja. Prvo od njih odnosi se na samoću koju spominjete. Imate li dobrih prijatelja i prijateljica? Razumijem da ste usredotočeni na ljubavne odnose, no nikada ne bih podcijenio važnost bliskih prijateljstava. Prijatelji uvijek uspiju razvodniti strah od samoće. Mislite li stvarno da je 25 godina dob u kojoj smo, pod uvjetom da s nama sve štima, već trebali naći životnog partnera? Ili je ta frustracija posljedica pritisaka i očekivanja vaše okoline? Niste opisali što „poražavajuće“ znači za vas. Ono što me zanima, da budem jasniji, jest opažate li neki obrazac u svojim dosadašnjim vezama? Imate li osjećaj da ponavljate neke pogreške?

O takvim je impresijama uvijek korisno popričati s psihoterapeutom/kinjom i na taj način posvijestiti neke manje očite (i možda manje laskajuće) detalje. Način na koji ste opisali nedavni susret navodi me na pomisao da možda ne čitate dobro signale koje druga strana šalje. Naravno, čitanje signala nije jednostavno, niti su pogreške rijetke. (Kao što je O. Wilde primijetio: „Među redovima uvijek čitamo na vlastitu odgovornost.“) Pitam se biste li za sebe rekli da često pogriješite u dešifriranju muško ženskih signala? Ako je odgovor pozitivan, razlog bi mogao biti privremeno sljepilo inducirano vašim porivom da u 5 do 12 nađete muškarca svog života. Opušteniji uvijek čitamo lakše i bolje.

Dobro, budući da ste htjeli muški savjet, napisat ću vam što bih rekao muškarcu od 25 godina da mi je postavio identično pitanje. „U tvojoj dobi zrelost, uključujući i sposobnost za istinsku intimnost, tek počinje. Dakle, imaš dovoljno vremena ispred sebe i ne moraš stalno pogledavati na sat. I kad sljedeći put zaustiš da si baš jadan - nakon što te neka zanimljiva žena koju si upoznao nije doživjela - nasmij se sam sebi. Upravo si se cijepio protiv narcizma. Vrijede li za mlade žene druga pravila? Sumnjam.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj