Seks prije punoljetnosti?

07/01/2014

Mislite li da je pametno upustiti se u seksualne odnose prije punoljetnosti? Je li doista moguće da se dogodi mnogo komplikacija, a onda su roditelji ti koji moraju odgovarati za naše probleme. Ako se koristi zaštita i postoji dobro znanje o tome u što se upuštamo, je li u redu to učiniti prije 18. godine?

Hm, obično to baš i nije stvar pameti. Stoga je vaše razmišljanje posve na mjestu. Komplikacije koje se mogu dogoditi, poput trudnoće ili neke infekcije, nisu nešto zbog čega bi roditelji mogli zakonski odgovarati, no sigurno će morati sudjelovati u njihovom rješavanju. (Pritom će, vrlo vjerojatno, biti pod većim stresom od svoje djece). Nužan preduvjet za upuštanje u seksualne odnose informiranost je o mogućim posljedicama te načinima kako se mogu izbjeći negativne posljedice (postoji, dakako, i niz pozitivnih).

No, to još nije dovoljno. Seks ima primarno pozitivnu ulogu u našim životima i to nas vodi drugoj vrsti preduvjeta. (Razmišljanje o rizicima i zaštita važni su da bi ono dobro takvim i ostalo.) Ima li smisla seksualni odnos ako ga, zapravo, ne želiš ili se još ne osjećaš spremnom? Nema. Treba li to učiniti jer te netko uporno nagovara? Nema.

Ima li to smisla samo zato jer su već svi drugi to, navodno, učinili? Budalast razlog. Ima li smisla upustiti se u seksualne odnose s osobom koja ti ništa ne znači ili kojoj ti ne značiš puno? Nema. Koliko je punoljetnost u svemu tome važna? Sigurno manje od prihvaćanja odgovornosti i brige za sebe. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj