Monogamija ga neće zadovoljiti

29/03/2011

Počeli smo svoju vezu prije nekoliko godina. Ne mogu reći da nam je ikad nedostajalo strasti. Da prijeđem na problem(e)… S vremenom smo shvatili da zapravo i nismo baš slični (osim u nekim stavovima). Ja sam osjećajnija i sposobnija shvatiti njegove emocije i misli iako mi ih ne kaže, a njemu se sve mora crtati… Ja sam sklona posesivnosti i ljubomori, a on ima puno prijateljica.

Otprilike sa shvaćanjem da imamo dosta karakternih razlika, ali i s duljinom veze došle su prve razmirice, nekoliko puta smo bili i pred prekidom, ali uvijek nekako sve izgladimo i sljedećih 20 dana smo super. Nakon toga opet ispočetka…

Seksualni nam je život odličan, iako se on zna žaliti (i šaliti) na moj veliki libido. Kaže da je prvi put upoznao neku curu koja je tako strastvena i kojoj je stalno do seksa, nikad nema migrene ili ih pak voli liječiti seksom. No, zbog svoje posesivne naravi, želim monogamiju (iako mislim da bih lako opravdala svoju nevjeru ako bi do nje došlo...), a on sumnja da će ga to zadovoljiti na duge staze. Smatra da bi nam možda za nekoliko godina godila promjena partnera, s tim da se, naravno, uvijek vraćamo jedno drugom. Ja se s tim ne mogu pomiriti... S tom misli da mu jednog dana možda neću biti dovoljna.

Negdje usput, između svih svađa i prepirki, dobrog seksa i ljubomore, ja sam ga zavoljela. Prvi put u životu imam osjećaj da živim punim plućima: putujemo, zabavljamo se, uživamo u seksu, kuhanju i brojnim drugim aktivnostima koje nas oboje vesele… On je, kaže, sretan sa mnom, vidi se kao obiteljski čovjek, no ne u bližoj budućnosti. Kako onda da se opustim i uživam kada znam sve to?

Kako da s vremena na vrijeme ne osjetim valove nezadovoljstva, nesigurnosti, ljubomore i sumnjičavosti kad imam osjećaj da dajem puno više emocija nego što ih primam? Kako da s vremena na vrijeme ne pomislim kako to više nema smisla unatoč tome što sam u vezi i uglavnom zadovoljna? Kako da shvatim njegovu kontradiktornu narav?

s

Nisam siguran da mogu pomoći u odgovorima, no mogu podijeliti što mi pada na pamet nakon vašeg pisma. Prvo, dobro su mi poznati strast i posesivnost, krasan fenomen, no ne uvijek i lagan za zajednički život. No, ne bih to mijenjao za „jednostavnije" opcije. Oboje ste, čini se, još prilično mladi. Možda je to jedan dio slike koju ste opisali. Ponekad timing može biti problem. Ono što želim time reći jest da nismo uvijek svjesni što nam stvarno treba u životu.

U različitim fazama imamo različite želje, iluzije i fantazije, no obično nam treba vremena (i hrabrosti) da dođemo do onoga što nam TREBA. Vi ste to, čini se, našli. I to je krasno. On, čini se, nije. Odnosno, za njega je to dovoljno dobro u ovom trenutku (možda i zato što negdje u sebi nije siguran hoće li uspjeti odgovoriti na sve ono što misli da želite i trebate). Za vas, koji ste našli to što ste tražili, to nije dovoljno. Vi želite sličan odgovor partnera, što je posve razumljivo. Bez toga vaš „pronalazak" visi i ugrožava svojom nestabilnošću.

No, bojim se da više od toga možda nećete uspjeti dobiti. Ne zato što to on ne bi želio, nego možda zato što to trenutačno ne razumije i ne osjeća. To nije toliko pitanje monogamije koliko odluke da se bude s nekim i točka. Vi to možete zahtijevati od njega, no do toga se ne dolazi na taj način. To on ili nudi (jer za tim osjeća potrebu) ili ne. Naravno, moguće je da će to ponuditi jednom kada vi to više nećete trebati.

Uzmite, molim vas, sve ovo kao moju fantaziju. Ne poznajem vas, nisam imao prilike razgovarati s oboma te nemam, dakle, načina da utemeljim mislim koje sam ispisao. Ono što će, vjerujem, pomoći jest da pokušate doći do toga što je vama potrebno u ovom trenutku. Od intimnog partnera. Ne od konkretnog, sadašnjeg partera, nego od imaginarnog - takvog s kojim biste željeli živjeti bez razmišljanja o trajanju. Ako vam je potrebno malo samoće da dođete do odgovora, uzmite si vremena.

Imate pitanje za dr. Štulhofera? Pišite mu na:

Želite li pročitati i odgovore na druga pitanja, KLIKNITE OVDJE!

 

 


 

 

 

 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj