Može li se istodobno voljeti više osoba?

05/05/2014

Želio bih čuti vaše mišljenje o nečemu. Djevojka upozna muškarca starijeg gotovo duplo od sebe (ona ima 19 godina). Među njima se obostrano jave osjećaji koje oboje kriju. Nakon gotovo dvogodisnje veze on ženi drugu (neznajući da ga ona prva voli), na što se ona ulazi u drugu vezu (nekoliko mjeseci, dobar momak, ali...) koja uskoro prekida. Nakon toga odlazi u inozemstvo gdje pronalazi posao. Nakon nekog vremena započinje novu vezu, pa je nakon nekoliko mjeseci prekida zbog drugog momka s kojim započinje relativno dugu vezu. Prvih godina povremeno, a zatim sve rjeđe, održava kontakt s muškarcem s početka priče, ali se ta veza (ne više seksualna) nikada potpuno ne prekida. Njezina stalna veza polako blijedi zbog mnogo partnerovih krivih poteza (premda stalno tvrdi da je voli, ne pruža joj podršku kada joj je potrebna) te uspostavlja povremene veze s dvojicom muškaraca. I tada joj u život ponovno ulazi muškarac s početka priče. Rastaje se od žene i nudi joj zajednički život, što ona prihvaća. Rezime: on ju je volio od početka ali kako se ona uvijek trudila sakriti svoje osjećaje smatrao je da se samo igra s njima te je donio odluke kakve je donio. Ona tvrdi da ga je uvijek voljela, no isto tako tvrdi kako je voljela svakog od muškaraca s kojima je bila. Je li to moguće? Da istodobno STVARNO voliš nekoliko osoba?

Osobe koje žive u tzv. poliamorijskim zajednicama tvrde da istodobno vole više od jedne osobe. Ta ljubav ne mora biti jednaka, niti jednako intenzivna. Naposljetku, ljubav – ona stvarna, za razliku od fantaziranja o njoj – nije nešto što sami oblikujemo. Ona nastaje kao plod emocionalne, seksualne, intelektualne i duhovne razmjene s onom jedinstvenom osobom koju zovemo partnerom ili partnericom.

U tom smislu, seksualna bi ljubomora (naravno, uz društvene norme) mogla biti daleko veća prepreka poliamoriji nego naša emocionalna ograničenost. No, vaša priča vjerojatno nema nikakave veze s tim. Njezini glavni junaci, čini se, nikada nisu prestali osjećati međusobnu privlačnost i bliskost. I tako se, kao u svakoj dobroj operi, to dvoje ljubavnika – nakon niza nepodopština, nesreća i nezgoda – opet spojilo kako bi ljubav trijumfirala nad svim ljudskim i božanskim. (Sad vam već idem na živce.)

Ukratko, premda to nikome ne bi priznala, ona je prilično romantična osoba koja seks ne shvaća olako. Je li kod nje seks posljedica ljubavi ili je ljubav posljedica seksa (jer bi joj drukčije bilo preteško), ne znam, no zašto bi to uopće bilo važno? Kapacitet za ljubav je uvijek pozitivna stvar.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj