Koji kondomi su 100% sigurni?

16/01/2015

Dečko i ja planiramo stupiti u seksualne odnose, pa nas zanima koje kondome je najbolje koristiti i koliko štite?

Lijepo je podsjetiti se da odgovorno seksualno ponašanje počiva na planiranju. Cool i dobro za vas. Kada je o kondomima riječ, marka (brend) nije osobito važna. Izbjegavao bih, primjerice, samo one koje šverceri prodaju na placu – ako takvih još uopće ima. Možda je bolje kupiti kondome proizvedene u Europi nego one proizvedene u Aziji, samo zato jer za ove druge postoji veći rizik da nisu bili dobro uskladišteni prije i tijekom transporta.

No, postoje stvari koje su doista važne, a to su: jesu li kondomi izrađeni od lateksa (kod nas je gotovo nemoguće naći neke druge), jesu li elektronski testirani te kada im ističe rok trajanja. Sve tri informacije moraju biti otisnute na kutijici. Ako slučajno nisu, potražite drugu vrstu. Koji kondomi pucaju češće, a koji rjeđe? U pravilu, kvalitetni kondomi pucaju izrazito rijetko, najčešće zbog toga jer nisu dobro stavljeni na penis (za početak, pročitajte upute) ili zato jer su oštećeni prije ili prilikom stavljanja (nokti mogu biti priličan problem).

Vrlo, vrlo rijetko, širina penisa (ne dužina) može biti problem, odnosno može povećati rizik pucanja. To je jednostavno zaobići kupovinom tzv. XXL kondoma koje obično prodaju u specijaliziranim prodavaonicama (tzv. sex shop-ovima). Premda znam da znate, ipak ću ponoviti: kondom ili prezervativ istodobno štiti i od neželjene trudnoće i od spolno prenosivih infekcija. (Apstinencija čini isto, ali uz mnogo manje veselja i užitka.) Uz pravilnu uporabu, a to znači da ga trebate staviti prije no što odnos započne (ne u toku) – i da, baš svaki put – kondom pruža itekako dobru zaštitu. Ne savršenu, ali prilično djelotvornu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj