Imam 32 godine i nikada nisam doživjela orgazam

06/05/2011

Imam 32 godine, udana sam, imam dvoje djece i nikada nisam doživjela orgazam. Izbjegavam seksualne odnose jer mi ne donose ništa posebno, dapače često me boli i stvaraju mi nelagodu. Moj suprug je nježan, pažljiv i pun razumijevanja. Ne znam koga da više žalim, njega ili sebe. Svoju tajnu nisam rekla nikome osim suprugu i jednoj liječnici koja smatra da je problem psihološki, što mi je i samoj jasno jer je s mojim tijelom sve u redu. Partneru ne znam pokazati što me uzbuđuje ni navoditi ga do vlastita užitka jer zapravo i ne poznajem svoje tijelo. Bojim sa da nikada neću doživjeti ono o čemu bruji cijeli svijet, a kamoli ono o čemu piše 90 posto ženskih časopisa

s

Možda da krenemo korak po korak. Postoji, naime, nekoliko stvari u vašoj poruci o kojima bih volio porazgovarati. Prva je bol, pretpostavljam pri penetraciji. Razlozi mogu biti različiti, no najčešće je riječ o nedovoljnoj ovlaženosti, to jest niskoj razini seksualnog uzbuđenja. Nježnost i pažnja nisu dovoljni ako uzbuđenje ne postoji. No, s obzirom na to da pišete kako ne znate partneru pokazati što vas uzbuđuje jer ni sami niste sigurni, situacija djeluje kao začarani krug. Za početak bih preporučio knjigu "Kako postići orgazam i naučiti uživati u seksu", koju su napisali dvoje sjajnih američkih terapeuta (Julia Heiman i Joseph LoPiccolo, 2003.). Pitanje orgazma je neodvojivo od uzbuđenja, ali i poznavanja vlastita tijela. (Da, to ste i sami implicirali.)

Dobra je vijest da je put nadohvat ruke. Sve što je potrebno jest malo hrabrosti, nekoliko seksualnih fantazija, prst i sredstvo za ovlaživanje (u ovom slučaju može poslužiti i hidratantni gel). Dopustite tijelu da vas nauči gdje se krije užitak. Jedino što je potrebno jest da ste motivirani, odnosno da prije nego što se otisnete u avanturu erotskog istraživanja i igru klitorisom osjećate seksualno uzbuđenje. Ne pojavljuju li se fantazije u glavi, postoje knjige, filmovi ili internet. Nakon toga, bude li još potrebno, možete posjetiti stranicu Hrvatskog društva za seksualnu psihoterapiju (www.hdst.hr), gdje klik na link "Tražite stručnu pomoć?" vodi kontaktu sa stručnjacima u kraju u kojem živite. Možda se, zajedno sa suprugom, odlučite posavjetovati s nekim.

sDownloadajte sličicu i stavite je na fejs i obavijestite prijatelje...

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj