Idu li orgazam i plač zajedno?

11/08/2014

Moj problem je taj što mislim da ne znam prepoznati orgazam je li ga doživim ili ne, to jest nisam sigurna da li sam ga doživjela do sada. Naime čitala sam kako se orgazam odražava na tijelu u smislu grčenja, bijeli iscjedak ili kako se to već zove i slično. Neke osobe izobliče lice, a i znaju otprilike i osjete kada će se dogoditi. Nikada nisam osjetila kada treba doći. Imam 23 godine, voljela bih da znam kako. U svemu tome postoji još nešto, a to je da mi se zna dogoditi da imam odnos i odjednom osjetim potrebu da plačem i počnem plakati, osjetim olakšanje u tome smislu da se moram isplakati i samo odjednom plačem. Pitala sam se je li moguće da ja na taj način izražavam orgazam jer nikada nisam čula niti pročitala da itko doživljava na taj način. Nisam sigurna je li to to. Nemam iscjedak niti osjetim grčenje, pa ne znam. Jednom prilikom sam imala spolni odnos i to samo jednom kada mi je dečko rekao da sam ja svršila jer je vidio iscjedak. Uopće to nisam osjetila. Moj dečko bi volio da sam i ja ta koja svrši, a ne samo on, a i sama bih to voljela. Barem bi željela znati što znači moj plač i je li moguće da je povezan s orgazmom? Bila bih vam zahvalna na odgovoru.

Orgazam zna biti neobična biljka. Kod nekih izaziva prilično dramatične reakcije, kod drugih prolazi gotovo neopaženo. Jedni se grčevito bore odgoditi ga, drugima nikako da stigne. U svakom slučaju, reakcije na orgazam su vrlo individualne, pri čemu su grčenje mišića i ispuštanje zvukova najčešći „simptomi“. Pitanje iscjetka je puno kontroverznije. Za razliku od Aristotela, koji je smatrao da ejakulacija postoji i kod žena (muško i žensko sjeme se moraju susresti kako bi se stvorio zametak), samo što je nevidljiva jer se događa u rodnici, postojanje ženske ejakulacije je još uvijek kontroverzno.

Premda manji broj žena ponekad izbaci određenu količinu tekućine prilikom orgazma, odnosno stimulacije G-točke, mišljenja o tome je li riječ o (urinarnoj) inkontinenciji ili nečemu drugom se razlikuju. Kako god bilo, riječ je o prilično rijetkom fenomenu. Kod većine žena orgazam neće rezultirati nikakvim posebnim icjetkom, osim što je rodnica itekako ovlažena. S obzirom da je orgazam vrhunac fiziološke i psihičke napetosti, nakon čega slijedi opuštanje, kod nekih žena orgazam može biti popraćen smijehom ili suzama.

To je naprosto otpuštanje napetosti, a ponekad i emocionalna reakcija ne intenzitet užitka. Znači li to da su vaše suze potvrda orgazma? Za odgovor bi bilo potrebno laboratorijsko testiranje. Postoji mogućnost da je vaš orgazam vrlo blagog intenziteta, pa ga je teško uočiti.

Niste ništa napisali o tome koliko uživate u seksu. Orgazam je samo jedan aspekt seksualnog užitka i povezanosti s partnerom. Često najintenzivniji, no ne i jedini. Povjerenje u partnera, opuštenost i uživanje tijekom odnosa iznimno su važni za mogućnost postizanje orgazma. Pretpostavimo li da ponekad doživljavate orgazam, koji je dovoljno blag da ga je teško prepoznati, postoji nekoliko stvari koje možete isprobati (sami ili s partnerom) kako biste malo istražili svoje seksualne reakcije.

Prva od njih su tzv. Kegelove vježbe (nađite ih na Internetu). Redovito vježbanje tijekom dva mjeseca bi trebalo ojačati skupine mišića koji okružuju rodnicu, što obično rezultira intenzivnijim osjetom tijekom odnosa. Možete, također, probati direktnu stimulaciju klitorisa tijekom odnosa, rukom ili vibratorom. Kako seksualni odnos istovremeno uključuje različite vrste stimulacije, što nije uvijek lako isprocesuirati, ponekad je bolje istraživati vlastite reakcije međusobnin maženjem nego snošajem.

Zapravo, za većinu je žena masturbacija način za detaljno upoznavanje s vlastitim orgazmom. Različiti položaji tijekom odnosa također mogu biti korisni. S vremenom i iskustvom, naše tijelo postiže i seksualnu zrelost, odnosno veći raspon reakcija i povećani kapacitet uživanja. Naravno, konačni cilj nije uvijek stići na odredište već uživati u putovanju.

U slučaju da ste na nekoj terapiji, bilo bi dobro vidjeti s liječnikom utječe li ona na proizvodnju hormona oksitocina. S obzirom da se čini kako je oksitocin izravno povezan sa subjektivnim osjetom orgazma, lijekovi koji ga suprimiraju imat će negativno djelovanje na orgazam.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj