7 godina nemasturbiranja

02/06/2014

Imam nekoliko teorijskih pitanja. Ako, na primjer, muškarac od 20 godina odluči ne masturbirati i to čini sedam godina, sve do onoga dana kada poželi imati dijete s partnericom, može li njegovo sjeme biti problematično? Zanima me i situacija u kojoj muškarac ne želi imati dijete s partnericom, pošto već ima dvoje djece, nego vodi ljubav iz želje i ljubavi prema partnerici, može li svršiti po svojoj partnerici ili negdje drugdje? Mislite li da je uporaba kondoma u braku ili prije braka dvoje kršćana grijeh? I na kraju, još jedno pitanje: što ako muškarac nakon odnosa s partnericom doživi orgazam i nakon toga želi još orgazama? Može li to biti štetno za njegov spolni organ?

Rijetko imam priliku odgovarati na pitanja muškaraca, pa ću biti malo opširniji. Pitanja su zapravo puno manje teorijska nego što ste ih najavili. Naša uvjerenja o seksualnosti i vrijednosni okvir iz kojeg razmišljamo (a nerijetko i sudimo) o seksualnim izborima u pravilu izravno utječu na naš seksualni život. Ponekad stvari u koje vjerujemo idu u prilog našim partnerima ili partnericama. Ponekad ih čine kolateralnim žrtvama.

Vjerovanja mogu biti zdrava, korisna i usrećujuća, poput temeljne ideje da je seksualnost pozitivna stvar – bez obzira vjerujemo li da je od boga ili naprosto hir evolucije. Što se mene tiče, vjerujete li da je orgazam sposobnost koju smo dobili u raju ili, u slučaju onih sklonijih znanstvenom razmišljanju, da je nastala nevidljivom rukom biološkog odabira, odnosno mutacijom gena koji su, bez ikakve primisli, učinili naše pretke sklonijima upustiti se u prilično rizičnu aktivnost (koju danas zovemo seks), užitak ostaje užitak.

Orgazam bi bio sjajan i kada bismo ga zvali drugim imenom, zar ne? No, uvijek postoji i druga strana. Neki tako vjeruju da je seksualni užitak, a time i seksualnost, grijeh – svaki put kada ne služi reprodukciji ili potvrđivanju bračne ljubavi. Premda seksualni užitak ne ubija (HIV-om se možete zaraziti i bez uživanja), ne širi glad ili siromaštvo, ne proganja one koji drukčije misle, niti je odgovoran za zagađivanje našeg planeta, „seksualna čistoća“ za neke je sam centar moralnosti.

Ne znam hoće li se teolozi složiti samnom, no iskustvo seksualnih terapeuta jasno govori o tome kako su negativna uvjerenja o seksualnosti prilično, i dugoročno, samoranjavajuća. Usprkos tome, neki ih roditelji pokušavaju prenijeti na svoju djecu. Kakve veze ima sve ovo s gornjim pitanjima? Ako ni vama to nije jasno, razmislite o razlozima zbog koji bi netko odlučio godinama ne masturbirati.

Razmislite malo o tome zašto bi uporaba kondoma bila grijeh. (Ako ne možete naći neko razumno opravdanje za takvo vjerovanje, to ne znači da ne postoje mlade žene i muškarci koji misle drukčije.) Zbog čega bi trebalo voditi računa o tome gdje je završio ejakulat, osim ako niste opsjednuti čišćenjem ili vam idu na živce tipovi čiji je krajnji erotski domet dvoipol minutni pornografski insert?

Seksualnost nije grijeh i nije prljavština. Upravo suprotno. Sposobnost uživanja, uključujući i seksualni užitak, jedna je od ključnih stvari zbog kojih volimo sebe i druge, zbog kojih smo spremni boriti se ono što nam je važno, uključujući i slobodu. I još nešto za kraj: za spolni organ je štetno sve ono što je štetno za vlasnika i njegov odnos s partnericom. Što se mogućeg pretjerivanja tiče, naći će već neki način da vam pošalje poruku.   

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj