Sve što ste željele znati o ženskom orgazmu...

17/03/2017

...a niste imale koga pitati, mi smo pitale seksualnu terapeutkinju i geštalt psihoterapeutkinju Natašu Barolin Belić

s

U današnje vrijeme mnogo žena ima poteškoća u doživljavanju orgazma. Statistike nam govore da svaka peta žena ima teškoće u postizanju orgazma (anorgazmiju). Iako orgazam nije jedina svrha seksualnog odnosa, danas je veliki pritisak na žene da ga moraju postići, što mnogima dodatno otežava njegovo doživljavanje.

sOsim toga, važno je istaknuti da postoje različite vrste anorgazmije, odnosno poteškoća doživljavanja orgazma. Anorgazmija može biti primarna (žena nikada nije doživjela orgazam) i sekundarna (žena je doživljavala orgazme i onda ih je prestala doživljavati. Usto, anorgazmija može biti generalizirajuća, što je slučaj kad žena nikako ne može postići orgazam, ili situacijska, kod koje žena može postići orgazam samo na neki način ili samo s nekim partnerom, odnosno na druge načine i s drugim partnerima ne može. Uzroci anorgazmije su uglavnom psihogeni, no mogu biti i organski ili kombinirani. Očekivani uspjeh rješavanja primarne anorgazmije je veći od 90 posto, a kod sekundarne anorgazmije oko 75 do 80 posto.

Čemu služi ženski orgazam?

Kad bi na ovo pitanje odgovarali antropolozi, moguće je da bi na orgazam gledali kao na jedan od načina očuvanja i proširenja ljudske vrste. Drugim riječima, homo sapiensi koji uživaju u seksualnom činu rado će ulaziti u seksualne odnose jer tako imaju više šanse da žena zatrudni i na svijet donese potomka.

Govoreći iz moje struke, orgazam služi užitku, a taj užitak sigurno pomaže da se partneri osjećaju povezano te da grade intimnost između sebe kao temelj zajedništva para jer zajedno dijele seksualni užitak. Uz to, ritmičke kontrakcije maternice olakšavaju spermijima da dođu do jajovoda i oplode jajašce.

Kako seksualni terapeut rješava problem s glumljenim orgazmom?

Najvažnije je razgovarati o razlozima glumljenja orgazma jer se iz njih mogu tražiti načini promjene ponašanja. Razlozi zašto žene glume orgazam su različiti i brojni, evo nekih: ženu može biti strah ili sram jer misli da nešto s njom nije u redu ili jer joj seksualni odnos nije ugodan pa ga želi završiti što prije. Nadalje, može ga glumiti jer misli da partneru ne bi bila poželjna kada ga ne bi doživljavala i slično.

Muškarci uglavnom glume orgazam jer ne žele da partnerica zna da oni imaju odgođenu ejakulaciju, tj. da ne mogu ejakulirati tijekom seksualnog odnosa.

U autogenom treningu postoje mjerljivi dokazi da naš mozak čak i lažan osmijeh u ogledalu i rečenice naučene na pamet tumači kao prave te da tijelo počinje izlučivati hormone "sreće i ugode". Postoji li šansa da naš mozak i lažni orgazam barem djelomice prevede kao "pravi"?

Ne, lažni orgazam naš mozak ne može prevesti kao pravi. Orgazam se događa stimulacijom klitorisa (penetracijom ili izvana). On je vrhunac seksualnog užitka nakon kojeg dolazi faza razrješenja, a toga kod glumljenog orgazma nema.

Kod nekih žena je ponekad moguće da dođe do faze razrješenja ako je stimulacija, bilo penetracijom, bilo rukom i/ili oralno, trajala jako dugo i ako je faza platoa pružila ženi toliko užitka da osjeća da joj je dovoljno iako nije doživjela orgazam. No, to je sasvim drugačija situacija od glumljenje orgazma.

Koliko je u prosjeku muškarcu potrebno da doživi orgazam, a koliko ženi? Znači li to da je ženama 12 minuta predugo kad počinju glumiti da su završile?

Statistike nam govore da je prosječno trajanje penetracije osam i pol minuta. Drugim riječima, u prosjeku muškarci mogu izdržati osam i pol minuta dok ne ejakuliraju. Ženama u prosjeku treba više vremena do orgazma, zato je važno prije početka penetracije, a ako je potrebno i nakon što je muškarac doživio orgazam, nastaviti stimulirati partnericu da bi i ona doživjela orgazam.

Jesu li uređaji koji mjere aktivnosti u našem mozgu zabilježili razliku između vaginalnog i klitorisnog orgazma?

Ne. Naglasila bih da su vaginalni i klitorisni orgazam, na neki način, pogrešni nazivi. Riječ je uvijek o jednom jedinom orgazmu koji se događa adekvatnom stimulacijom klitorisa. Klitoris nije samo završetak koji se vidi na vanjskom dijelu vagine. Klitoris je mnogo veći od toga i najveći njegov dio (dakle sve osim malog završetka) nalazi se unutar ženskog tijela. Tijekom penetracije penis stimulira klitoris. Ovisno o građi klitorisa, neke žene mogu postići orgazam penetracijom, neke samo stimulacijom završetka klitorisa, a neke ga, pak, mogu postići na oba načina (i u kombinaciji). Intenzitet orgazma ne ovisi o tome je li postignut penetracijom ili stimulacijom vrška klitorisa.

Može li se orgazam uvježbati?

Orgazmična žena može naučiti što joj je potrebno da bi lakše mogla doživjeti orgazam, odnosno kakva vrsta stimulacije, koji položaj i eventualne fantazije joj olakšavaju doživljavanje orgazma. Žene koje nisu nikada doživjele orgazam mogu naučiti kako same sebe stimulirati da bi ga mogle doživjeti. Dakako, kod žena koje imaju problema s doživljavanjem orgazma najčešće se ne radi samo o tome da ne znaju kako se stimulirati, nego je riječ o raznim emocionalnim blokadama na kojima je potrebno raditi.

Imate li možda podatke koliki je postotak žena koje mogu doživjeti orgazam same, a ne mogu s partnerom?

Istraživanja ispituju koliko žena može postići orgazam penetracijom, odnosno koliko je žena kojima je za postizanje orgazma potrebna još dodatna stimulacija. Statistički su podaci različiti, ali ugrubo možemo reći da otprilike trećina žena postiže orgazam penetracijom, trećina samo dodatnom stimulacijom završetka klitorisa (bilo da to radi sama ili da to radi partner), a trećina ga žena može postići i na jedan i na drugi način.

Kakva je veza između ženskog ciklusa i orgazma? Postoje li podaci da su neki dani posebno dobri?

Većina žena osjeća veću želju za seksualnim odnosom u vrijeme ovulacije. Kod većine žena što je želja veća, dolazi do većeg prepuštanja, a time i lakše dolazi do orgazma.

Koliko u prosjeku traje ženski orgazam i može li se možda nekim trikovima produljiti?

Podaci istraživanja su različiti. Primjerice, jedno američko istraživanje tvrdi da ženski orgazam u prosjeku traje 15 sekundi, a neka druga istraživanja nam kazuju da ženski orgazam traje od 3 do 10 sekundi.

Žene u vrijeme orgazma doživljavaju ritmičke kontrakcije vaginalnih mišića, a istraživanja pokazuju da kontrakcija može biti od jedne do 15.

Koliki postotak žena doživljava serijske/uzastopne orgazme i o čemu to ovisi?

Većina stručnjaka smatra da svaka orgazmična žena može doživjeti uzastopne orgazme. Dok neke žene lakše doživljavaju dva ili više uzastopnih orgazama, neke žene, nakon prvog osjećaju da ne žele više jer je taj jedan bio dovoljno jak i dovoljno ih je zadovoljio.

Stručnjaci koji smatraju da svaka orgazmična žena može doživjeti nekoliko orgazama zaredom kažu da je važno samo da se žena, ako joj je potrebno, nakon prvog orgazma opusti i pričeka neko vrijeme te onda nastavi stimulaciju (sama ili s partnerom) i doživjet će novi orgazam. S obzirom na to da orgazmi variraju u intenzitetu, kad žena doživi laganiji orgazam, vjerojatno će željeti još barem jedan, a kad doživi vrlo intenzivan orgazam, moguće je da neće imati potrebu za još jednim ili više njih.

Kome se možemo obratiti ako imamo problema u seksualnim odnosima s partnerom, odnosno kada ne možemo postići seksualno zadovoljstvo?

Ako partneri imaju problema u seksualnom odnosu, odnosno poteškoća pri postizanju seksualnog užitka i ne mogu sami pronaći rješenje svog problema, potrebno je o tome razgovarati sa stručnjakom, odnosno seksualnim terapeutom. Zainteresirane osobe se mogu obratiti nekom od seksualnih terapeuta ili Hrvatskom društvu za seksualnu terapiju i dobiti potrebne informacije o stručnjacima koji se bave seksualnim zdravljem u Hrvatskoj.

Željela bih reći da je seksualno zdravlje, nažalost, u našem društvu zanemarena kategorija cjelokupnog zdravlja pojedinaca. Stoga je promocija seksualnog zdravlja i seksualne terapije iznimno važna. Velik doprinos upravo toj promociji seksualnog zdravlja kao integrativnog dijela osobe bila je i 1. međunarodna konferencija Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske „Istine o psihoterapiji", koja se održala 29. i 30. listopada u zagrebačkom hotelu Panorama. Vjerujem da je skup bio osobito zanimljiv našim građanima jer se drugog dana konferencije održao i psihoterapijski forum u sklopu kojeg su građani mogli uvidjeti kako im psihoterapija može pomoći u rješavanju svakodnevnih životnih problema, između ostalog i onih vezanih uz partnerske odnose.

 

 

sDownloadajte sličicu i stavite je na fejs i obavijestite prijatelje...

 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj