Orgazmičko otvaranje festivala u kinu Grič

27/10/2011

Vox Feminae festival udruge K-zona najdugovječniji je festival u Hrvatskoj koji promiče stvaralaštvo žena i stvara kontekst javnog prostora koji je poticajan za promišljanje pitanja roda i izmaknut je iz sustava binarnih opozicija

s

Jubilarno 5. izdanje festivala održat će se od 3. do 8. studenoga 2011. u kinu Grič, Dokukinu Croatia i Studiju Smijeha te će u najvećoj mjeri biti posvećeno filmu. U sklopu programa bit će prikazano 29 igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih dugometražnih i kratkometražnih filmova koji različitim pristupima dekonstruiraju pitanja roda. Ove se godine posebno ističu nagrađivani dokumentarni dugometražni filmovi koji se bave seksualnim i rodnim pitanjima poput aseksualnosti, interseksualnosti, rodnog terorizma i orgazma.

sSvečano otvorenje festivala održat će se u četvrtak, 3. studenoga, u 19 sati u kinu Grič uz projekciju nagrađivanog dokumentarca Orgasm.inc redateljice Liz Canner. Film raskrinkava medicinsku industriju i marketinške trikove vezane uz razvoj "ženske viagre", čineći to iz samog središta mašinerije koja proizvodi poglede na žensku seksualnost jer je redateljica bila montažerka erotskih videouradaka u tvrtki koja se bavi proizvodnjom lijekova koji "poboljšavaju" seksualni život.

Iz grupe filmova koji će obogatiti i promijeniti poglede na seks i seksualnost izdvajamo (A)sexual Angele Tucker koji progovara o najnovijoj seksualnoj manjini zapadne kulture opsjednute seksom, koja je u nedostatku kvalitetnih i pouzdanih znanstvenih istraživanja plodno tlo za razvoj stereotipa i pogrešnih tumačenja. U tom kontekstu razmatra se pojava aseksualaca, osoba lišenih osjećaja seksualne privlačnosti prema drugima te njihov zahtjev za pravo na takav identitet. Kako se nositi s aseksualnošću, u ovom je dokumentarcu prikazano kombinacijom intervjua, cinema veritea, animacije te obilno koristeći humor i imaginarij pop-kulture.

sŠto znači biti transeksualan na ulicama New Yorka prikazuje film Susi Graf Lost in the Crowd / Izgubljeni u gomili koji prati grupu trans beskućnika te njihove životne probleme i težnje tijekom osam godina. Tim se filmom, uz finski Song of a T girl, otvara festivalska subota u Dokukinu posvećena rodu i rodnim problematikama, a nastavlja se filmom redateljice Phoebe Hart Orchids, My Intersex Adventure / Orhideje, moje interseksualno putovanje koji je osobno putovanje u potrazi za odgovorima vezanim za rodne/spolne zavrzlame same autorice dokumentarca koja je rođena s obilježjima oba spola. Bitku s rodnim identitetima vode i intrigantni Assume nothing / Ne pretpostavljaj Kirsty MacDonald i What's in a name / Što je u imenu Eve Küpper koji portretima umjetnika i njihovih radova preispituju uobičajene pretpostavke o rodnim identitetima.

Raznovrsni fenomeni vezani za mehanizme opresije žena u društvu razmatraju se u filmovima Yes we are / Da, jesmo Magde Wystub, koji portretira poljsko društvo kroz prizmu dvostruko marginaliziranih jedinki: žena, k tomu i lezbijki, Noise and Resistance / Buka i otpor Julie Ostertag & Francesce Araiza-Andrade o europskoj punk sceni i DIY kulturi, te niz kratkih izvrsnih filmova poput Bathing Mickey (Cannes 2011.), Shift, Felicita (Venezia 2009.) ili Mein Mallorca.

Uz filmski Vox Feminae festival nudi i zanimljiv popratni program. Diskusiju o ženskim likovima u domaćim filmovima vodit će filmski kritičari i kritičarka Mima Simić, Lukša Benić i Dean Kotiga. Fondacija CURE iz Sarajeva gostovat će u sklopu festivala sa svojom putujućom feminističkom radionicom, tu je i radionica stand-up komedije čiji će rezultati biti predstavljeni završne večeri festivala u comedy clubu Studio Smijeha uz nagradni pub-kviz kojim se želi potaknuti sve ljubitelje kvizova da se okušaju na ženskom terenu i pokažu koliko zaista znaju o ženama i 'ženskoj povijesti' te, naravno, neizostavni Vox Feminae kreativni sajam.


Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj