Zašto nas cure u školi, umjesto obrane i zaštite, nisu učili da vježbamo vaginalne mišiće?

14/02/2014

Ili ako već nisu htjeli dirati i dalje prisutan tabu o ženskoj seksualnosti, zašto nas barem nisu učili ekologiji i govorili o menstruaciji?

Nikada niste čuli za menstrualne čašice? Zdraviju i ekološki osvješteniju varijantu uložaka i tampona? U Hrvatskoj čašice postoje samo u trgovinama zdrave hrane i proizvoda. Priznajem da sam nekada davno čula za njih, ali nikada nisam ušla u tu prodavaonicu zdrave hrane pa sam ih preskočila. Ali dočekale su me na Baliju kad sam upoznala prekrasnu djevojku, egzotične kombinacije Francuske i Irana, koja ima cijeli dobro uhodan posao s čašicama i prodajom više od 25 brendova na svom online shopu.

Mandana Hematy otkrila je da tako nešto postoji prije pet godina.
- Bila sam u Australiji na plaži i čavrljala s jednom surfericom. Dotaknule smo se i menstruacije pa sam je pitala kako surfa u tom razdoblju. Ona me uvela u čarobni svijet menstrualnih čašica, predmeta koji je neškodljiv za zdravlje žene, jeftin je, ekološki i traje godinama – počela je priču Mandana dok sam ja kimala glavom pokušavajući vizualizirati o čemu je točno riječ. Onda je Mandana izvadila na stol četiri veličine menstrualnih čašica u raznim bojama i počela objašnjavati.

kuglice 1

- Najviše od svega svidjelo mi se što su čašice potpuno prirodne. Nema više tampona koji su od izbjeljivanog pamuka prepunog kemikalija, nema više plastičnih uložaka od kojih dobivaš upale. Zbog medicinskog silikona ženska flora ostaje potpuno netaknuta. Osim toga, čašica ima rupice da ne dođe do vakuuma, a kako ne dopire zrak, nema oksidacije pa ni neugodnog mirisa. To je zapravo najveći adut ženama za kupnju čašice – rekla je Mandana.

Treba ti jedna jedina čašica koja može trajati i deset godina te košta u prosjeku oko 15 eura. Čašica ne upija, nego sakuplja tekućinu. Kad se napuni, izvadi se iz vagine, krv prospe u WC školjku te čašica samo opere pod vodom. Staviš je ujutro i može stajati cijeli dan. Kako je mekana i nisko je u vagini, ne osjeća se, a može se spavati i preko noći s njom bez problema.

kuglice 5

- Ali kako se to stavlja? – pitam Mandanu.
- Presavije se na četiri dijela i gurne u vaginu do kraja, ali ne previsoko – objasnila je.
- Ali kako se onda izvlači? Postoji li mogućnost da ostane unutra? – sumnjičavo je pitam pogledavajući silikonsku čašicu koju nemam pojma kako bih je uvukla i izvukla iz svoje vagine. Užasna sam kukavica. Žmirim čak i kad stavljam vaginalete. Kao da je to neki tabu i cijelo moje genitalno područje neki veliki neistraženi prostor s kojim najradije ne bih imala veze.

- Hahaha – smije se Mandana.
- Većina žena sa Zapada ima taj problem i to isto pitanje. Nitko nas, naime, ne uči da se dobro osjećamo u svojem tijelu i da ga istražujemo. Menstruaciju nam spomenu onako, usput i nitko nas ne educira o stavljanju tampona ili nekoj alternativi – kaže ona. Dodaje da su Istočnjakinje svjesnije svoga tijela i puno otvorenije, pa i s čašicama imaju manje problema.

kuglice 6

- Teba neko vrijeme da se navikneš stavljati čašicu. I ne treba se bojati da je nećeš izvući jer postoji pipac koji povučeš. Ako imaš kraći cerviks, upotrebljavat ćeš i kraću. odnosno pliću čašicu – rekla je.

Postoje četiri veličine i prije su bile kvalificirane kao XL, L,M ili S, što je bilo jako nepopularno. Iz nekog razloga žene ne žele čuti da imaju XL vaginu, to ima potpuno negativan prizvuk. Nekada su bile kvalificirane i prema godinama. Što si stariji, treba ti veća veličina.

No to nije točno i ovisi o puno faktora - jesi li rodio, baviš li se sportom, imaš li redovite seksualne odnose... Zato postoje klasična, sportska i mekana varijanta. Osim toga, čašice čuvaju naš planet. Možda nikada, kao uostalom ni ja, niste izračunali koliko se to uložaka i tampona godišnje baci u otpad.

kuglice 2

Brojka je zapanjujuća – 100 milijardi godišnje!
Kako?
Prosječno trajanje menstruacije je pet dana. Menstrualni ciklus je 28 dana, što znači da prosječna žena ima menstruaciju 65 dana godišnje ili malo više od dva mjeseca.
Žena će mijenjati tampone ili uloške u prosjeku pet puta dnevno kako bi izbjegla curenje ili toksični šok kod tampona.

To znači 5 *65 = 325 bačenih uložaka ili tampona po jednoj ženi godišnje. U prosjeku žena ima menstruaciju 43 godine svog života (od 12 do 55 godine). Životni vijek žene je, prema podacima UN-a, 70 godina.

kuglice 7

Žene s menstruacijom čine 61 posto svjetske ženske populacije. Ako uzmemo da na svijetu ima jednako muškaraca i žena, to bi značilo da žena s menstruacijom u svakom trenutku ima 30,5 posto od ukupne populacije.

Službeni podaci (od travnja 2010.) govore da na svijetu ima 6 milijardi 817 milijuna ljudi, što bi pak značilo da je žena s menstruacijom 2 milijarde i 80 milijuna. Ako svaka od njih baca tampone i uloške, brojka je astronomska – 675 milijardi godišnje. No nema svaka žena na svijetu pristup higijenskim potrepštinama, osobito u zemljama Trećeg svijeta. Pa čak i ako, prema najoptimističnijim procjenama, 15 posto žena na svijetu upotrebljava uloške i tampone, svejedno je riječ o više od 100 milijardi bačenih stvari u okoliš tijekom menstruacije. Tu je još, naravno, otpad od pakiranja - plastične vrećice, plastični omoti, plastični aplikatori, plastične vrpce i ljepilo.

kuglice 8

Meni to, priznajem, zvuči zastrašujuće. Gore nego da ipak istražim svoje tijelo i počnem stavljati čašicu i pregrizem te glupe strahove.

Sad ih se može naručiti i online preko Mandanina sitea, http://menstrualcup.co/. Kaže da ih otprema u sve dijelove svijeta, pa tako i u Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.
Mandana, međutim, odlazi korak dalje i kaže da bi žene zaista trebale raditi na svom tijelu i seksualnosti i istražiti ga te vadi jaja od žada.

Nemam apsolutno pojma čemu to služi.
- To je za vježbanje mišića zdjelice. Staviš ih u vaginu i ne smiju ti ispasti. Trebaš ih nositi cijeli dan. Pravi je izazov nositi ih bez donjeg rublja – smiješi se ona.
- Znači, imaš ih i sada? – pitam je.
- Da, uvijek ih nosim – kaže.
- Toliko sam se već navikla na njih da sam ih jednom zaboravila izvaditi i otišla na sat joge. Dok sam energično vježbala, odjednom sam ih se sjetila! Ups, stvarno ne bi bilo zgodno da sam odjednom među ljudima snijela jaje – smije se ona.

kuglice 4

Žad ima umirujuće djelovanje na ženske organe, a ako samo malo poradite na mišićima zdjelice, imat ćete bolje i snažnije orgazme.
Kad to postignete, dobit ćete i samopouzdanje i automatski početi zračiti.
Zašto me to, na primjer, nisu učili u srednjoj školi ili na fakultetu! Umjesto potpuno sumanutih predmeta Obrane i zaštite ili Diskursa književnog teksta!
Vjerojatno bismo sve imale to tako nužno samopouzdanje i zračile baš kao i Mandana.
Ozbiljno razmišljam o tim jajima!

Piše: Nađa Irena Fišić

Foto: Violeta Sredojević

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj