Zašto je otići u Bugrsku na more dobra ideja?

25/01/2020

Da li vam je ikada palo na pamet da idete u Bugarsku na more? Ako ste iz Hrvatske možda i nije, jer mi poslovično tvrdimo da je naše more najljepše ne svijetu (među najljepšima je apsolutno). Ali ima i tih nekih drugih mora i mjesta gdje se isplati zaviriti.

Evo primjerice Varna. Toliko su turistički razvijeni da je na obali Crnog mora hotel do hotela, imaju aerodrom i za 15 minuta ste na odredištu. Crno more naravno nije crno, nego plavo, a ako idete izvan sezone imaju cijene koje su apsolutno prijateljske. Bitno je naravno odabrati u moru hotela onaj pravi.

Ako idete izvan sezone, onda je bitno da ima dodatni sadržaj kao što je primjerice aqua park i ostale divote kao što su bazeni i saune. 

Smještam se u Astor Gardenu koji ima sve da ti i na kraju listopada bude dobro. I dalje me prati nevjerojatno toplo vrijeme, pa se na ugodnih 22 stupnja u mjestu Sv. Konstantin i Helena čak i brčkam u vanjskom bazenu i sunčam. Svijet je ovdje hrlio na morski zrak još prije stotinu godina, a danas se mjesto razvilo u luksuznu spa i resort destinaciju. 

2

Astor je novi hotel sa starinskim štihom, možete pijuckati čaj u prekrasnom predvorju s klavirom ili ako vam je do šetnje, hodati uz more. 

Ja sam ovaj puta izabrala biti pravi, pravcati turist i prepustiti se čarima hotela koji ti nudi luksuz, pa dva dana uopće nisam ništa obilazila. Moja jedina destinacija bio je Aquahouse, termalni centar do kojeg se prošećeš 20 metara, a ima 14 bazena sa mineralnim vodama, balneo i spa centar i free je ako si gost hotela. Ima i gomilu spa tretmana, kao i onih za uljepšavanje i ovo je zapravo genijalna destinacija za neko vieknd opuštanje ili primjerice djevojačku - da se vratiš kao bolja verzija sebe.

3

Ako si u susjednom hotelu Primorski, isto ti je sve besplatno, a cijena sobe kad nije sezona je 25 eura po noći. Eto, zato razmislite o Bugarskoj, Crnom moru i tom dijelu svijeta.

Osim toga - dobro se jede. Slično kao i na Balkanu, tu su šopska salata i palačinke, burek i baklave, a vole i kebapče. Sve je skoro isto uz jedan mali, nekima bitan dodatak - obožavaju kopar. Stavljaju ga čak i uz ćevape ili pizzu, toliko je popularan. 

4

Astor Garden pokazao mi je da ponekad uopće nije loše usporiti i uživati u jednom mjestu, bez da trčiš uokolo. Ujutro se probudiš, popiješ kavu na terasi, siđeš na doručak i onda - ne moraš apsolutno ništa. Pogled na Crno more je spektakularan i satima možeš gledati u plavi beskraj, a oni koji baš hoće u razgledavanje, trebaju znati da je ovaj dio svijeta itekako ima povijesno naslijeđe. 

U blizini je tako pravoslavni samostan iz 16. stoljeća sv. Konstantin i Helena, kraljevska ljetna palača, park i vinarija Euxinograd, te Botanički vrt Sofijskog sveučilišta, također poznat kao Ecopark Varna. Jedno od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih naselja u zemlji, Kastritzi, kojeg su križari 1444. godine spominjali i kao Makropolj, pronađeno je u arheološkim iskopinama unutar Euxinograda. Sredinom 14. stoljeća Kastritzi je bila užurbana luka Drugog bugarskog carstva koju su posjećivali venecijanski, raguški i bizantski brodovi. Vrvjelo je tada sve životom i trgovinom, a danas vrvi turistima. 

5

Sv. Konstantin i Helena mjesto je gdje su se smestile i neke toliko luksuzne vile, da se osjećaš kao u Miamiju. Vila Chinka je odmah ispred Astora na samoj obali mora i jedna je od najekskluzivnijih mjesta na sjevernoj obali Crnog mora. Izgleda kao moderna interpretacija tvrđave iz  srednjeg vijeka, uzdiže se nad morskom obalom, a nazvana je  prema mornaru Marku Chinki. Ima i koncept “adult friendly”, pa u njega mogu gosti stariji od 18 godina i to samo neki. 

6

Luksuz, ekskluzivnost, spa, bazeni i morski zrak, sve je to u Bugarskoj i zapravo ne tako daleko. Znam, i ja sam bila iznenađena. Pozitivno. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj