Zašto bi svaki grad trebao imati Ulicu neznanog kretena

25/01/2020

Ako je povijest učiteljica života, onda bi možda bilo u redu prisjetiti se važnih lekcija koje smo naučile na vlastitoj koži. Ili netko možda želi dodatne satove?

Svi smo bili tamo - u zemlji gadova u koje smo se toliko zaljubili da smo mislili da je on nešto posebno i nismo vidjeli dalje od njegovih prekrasnih očiju i lažljivih usana. Čekali smo njegovu poruku danima, ginuli za njegovim odobravajućim pogledom, da nas zagrli u javnosti i smije se s nama, a ne nama. Nadale smo se sve dok nije bilo prekasno i on nam je slomio srce ili, u najmanju ruku, uništio samopouzdanje. Pa zašto se onda i dalje zaljubljujemo u gadove? Boje li se cure usamljenosti ili ne mogu izgraditi sebe bez muškog odobravanja? Zašto danas, u 21. stoljeću, samostalne djevojke i dalje temelje mišljenje o sebi na onome što netko drugi misli i radi? Zašto bi uvijek radije izabrale James Deana ili Bonda umjesto super simpatičnog i divnog Eda Sheerana? Nije samo stvar u nama, nego i u znanosti jer, eto, znanstvenici su pronašli i dokaze zašto se zaljubljujemo u teško dostupne gadove.

GIRL-0318930540

Istraživanje Nicholasa Holtzmana i Michaela Strubea sa sveučilišta Washington u St. Louisu pokazalo je da su ljudi s tzv. tamnom osobnošću, gdje se isprepliću narcizam, psihopatija i makijavelizam, mnogo privlačniji od ostalih. Uz to, rade sve kako bi bili što zgodniji. I ne samo to, simpatičniji su, imaju puno više samopouzdanja i - puno su zabavniji. Voze motocikle i avione, hrabri su, samostalni, krše pravila buntovni su i žive neki ludi život. Takvo ponašanje ženama šalje poruku da imaju tako dobre gene da mogu živjeti opasno a da ne stradaju. Loši dečki nikada se zapravo ne obavezuju, pa ih žene vječno ganjaju i u tome se skriva izazov - uvjerene su da misle da ih mogu promijeniti. Ali ti loši dečki i gadovi često ne uspijevaju održati veze jer nakon nekog vremena postaje jasno da su sebični, hladni, arogantni i - jednom riječju - sve suprotno od onoga što cure žele od dečka. No do trenutka kad “bad boy” pokaže svoje pravo lice, proći će barem nekoliko tjedana, a onaj divni dečko koji nas je obožavao već je otišao svojim putem.

LATIN LOVER-0319149793

Takvi odnosi s gadovima, otrovni i uništavajući, ostavljaju ožiljke, ali nas i uče koliko nam je bolje samima nego u društvu budala. Ne samo to, nego bi se, prema mišljenjima nekih, često trebalo podsjećati koliko je dobro da smo se riješili svog mučitelja. I to tako da bi svaki grad trebao imati ulicu, prilaz, aveniju ili spomenik ponekom idiotu kako bi se prenijela poruka da ti jedan takav gad najbolje otvori oči i nauči te koliko je život lijep bez njega. I da umjesto da i dalje čekamo one koji su neuhvatljivi, jednostavno zapjevamo: “Nemoj da ideš mojom ulicom!” Ja tvoju zaobilazim u širokom luku.

Stvarna iskustva cura koje su preživjele kretene i najvažnije lekcije koje su naučile

PRILAZ_328755248

"Da bi te netko poštovao, prvo moraš poštovati sebe"

“Hodala sam s agresivnim frajerom koji je koristio svaku priliku da me ponizi pa da se osjećam jadnom i bezvrijednom. Nakon svakog našeg seksa, počeo bi me uspoređivati s drugim ženama. Sve do jednoga dana kada me nazvao prostitutkom i tada sam se osjećala kao da me netko polio kantom hladne vode. S ledom. To je bilo to. Da mogu vratiti vrijeme, opalila bih mu šamar prije nego što sam otišla”, otkriva nam Leonarda.

"Veza može imati smisla samo ako se oboje držite pravila"

“Dean je neko vrijeme bio moj fuck buddy i to nam je oboma pasalo. Nismo željeli vezu, ali mogli smo razgovarati o svemu i bilo nam je dobro. Sve dok se nije počeo ponašati kao da sam mu samo seksualni objekt. Primjer: gurnuo bi mi ruku u gaćice a da mi uopće ne bi rekao bok. Pa sam ja njemu rekla bok zauvijek! Seronja.”, odaje Marijana.

"Tehnologija u službi ljubavi"

“Nema goreg od tog prokletog “seen”! Znaš da znam da si vidio poruku, pa koliko je teško odgovoriti, koliko ti treba vremena! Bila sam s likom koji je na moju poruku odgovarao nakon nekoliko sati ili čak jednog do dva dana. Kad bismo se vidjeli, sve je bilo super, frcale su iskre, u krevetu nam je bilo fantastično. I onda nakon toga - ništa. Čekam poruku sve dok je sama ne pošaljem. Sve dok nisam doznala da sam bila jedna od tri s kojima se “seenao”. Poslala sam mu bijesnu poruku za kraj i završila: bila sam ti najbolji seen ikada budalo, tko ti je kriv što si toliko slijep!”, priča Ivana.

Piše Nađa Irena Fišić
Fotografija: Shutterstock & Profimedia
Digitalna obrada fotografije: Valentina Toth

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj