Zabava u gradu novca za one snalažljive je - besplatna

15/11/2013

Kako izgleda zabava u Singapuru? Red razgovora, red jela, red sladoleda – daleko je od našeg oblika zabave, ali srećom tu je infinity bazen na 57. katu nebodera i spektakularan pogleda na skyline singapurskih nebodera. I, naravno, besplatna kruna kakvu fura i Severina

Arab Street, Singapur. Nema veze s Arapima ni s ulicom. To je dio Singapura poznat po restoranima, barovima i noćnom životu. Ime navodno potječe od Sayeda Ali bin Mohameda Al Junieda, tipa koji je bio vlasnik tog dijela grada i uspješno trgovao svim i svačim. Bio je, kao što se da naslutiti, Arap.

Upravo smo u taj dio krenuli u potrazi za zabavom nakon kućnog tuluma, koji nikako nije bio po mjeri našeg nepca. Red razgovora, red jela, red sladoleda daleko je od našeg oblika zabave.

singapur 1

Piedra Negra bila je prva postaja. Španjolski restoran gdje se ispijaju sangrije i jedu tortilje. Divno zvuči, zar ne? Ali malo se teže opustiti i zabavljati kad imate ograničen budžet.

Gomila mladih sjedila je vani i uživala u toploj tropskoj noći pijuckajući svoja skupa pića.

Pivo 18 dolara. Nema šanse!

singapur 7

Hrvatski trojac prošetao se do dućana iza ugla, popularnog 7/11 ili Seven/Elevena te kupio tri piva za 10 dolara.

Kako nikome u Singapuru ne pada na pamet da se šverca kad je riječ o cugi u barovima, odlučili smo da je sve u stavu.

singapur 10

Mirda je mrtav hladan stavio pivo u limenci na stol i nastavio pričati kao da se ništa nije dogodilo. Nitko nas nije ništa pitao. Isti scenarij ponovio se i u Blue Jazzu, najpoznatijem mjestu u gradu.

Možda je nekome bed piti cugu iz limenke. Ali nakon ovoliko proputovanih kilometara, čovjek se nauči snalaziti. Pogotovo u gradu novca – Singapuru.

singapur 11

Čovjek, ili u ovom slučaju žena, nauči i kako window shopping može biti skroz okej. Sve samo treba promatrati s ljepše strane. Financijska kriza sigurno neće trajati zauvijek, a to što trenutačno ne trošim na odjeću znači zapravo da štedim za ubuduće, zar ne?

Subota je, naravno, savršen dan za šoping. Ili samo gledanje. Deset mjeseci nisam šalabajzala po dućanima, a Orchard Street u Singapuru savršeno je mjesto za svaku šopingoholičarku. S osmijehom na licu krenula sam u pohod. No H&M i Zara ondje su skupi brendovi. Nema majice ispod 15 dolara u omiljenom mi švedskom higstreet brendu, a u španjolskoj inačici najobičnije balerinke koštaju 100 dolara. Ali zato možeš razgledavati do besvijesti, trackati se kremama u Body Shopu i špricati parfemima. Nitko te ne gleda niti zaskače pitanjima: Izvolite, mogu li vam pomoći?

Na Orchard Streetu možeš vidjeti i jednog od najpoznatijih hulahupera na svijetu koji vrti obruče od kuglice oko struka, vrata, nogu, ruku...

Ali ništa nije moglo nadmašiti ideju našeg Hrvata/Singapurca Marka.

singapur 2

- Ekipa, idemo na infinity pool u Marina Bayju. Nabavio sam nam narukvice – ispalio je on.

Marina Bay Sands Hotel fantastično je arhitektonsko djelo triju nebodera koja su na vrhu spojena nečim poput lađe – infinity bazenom. Noć stoji 500 dolara i samo gosti mogu na 57. kat bućnuti se u bazen s kojeg puca pogled na zaljev. Da nas takva sitnica spriječi u tome? Kajgod!

singapur 3

Marko je preko frendova nabavio narukvice – roza za subotu, a mi smo ih pažljivo prilijepili selotejpom.

I opet taj stav – ušli smo unutra i ne trepnuvši, lagano mahnuvši rukom, a nitko se ništa nije usudio pitati.  

singapur 5

U trenutku dok sam tonula u meki ručnik na ležaljci, pomislila sam da je ponekad dobro biti malo bogat. Čisto da si možeš priuštiti spektakularan pogleda na skyline singapurskih nebodera s jedne i još bolji pogled na zaljev s tankerima s druge strane. Ili je možda ipak najbolje od svega biti snalažljiv?

singapur 4

Kinezi s naočalama za plivanje ozbiljno su shvaćali taj božanstveni bazen i plivali kao da treniraju za Olimpijadu, bijelci su ispijali koktele i pivo na ležaljkama, Japanci se slikali svim mogućim gadgetima. Ja sam jednostavno upijala pogled i atmosferu. I u tom trenutku poželjela da su moji prijatelji sa mnom da vide ovo. I da svi skupa skužimo da lova nije presudna. Jer, eto, već deset mjeseci, siromašniji nego ikad, putujemo svijetom, upoznajemo najrazličitije ljude, uživamo u životu, siti smo, tulumarimo i nekako još nismo bankrotirali. Iako od obuće imam dvoje japanki.

singapur 6

Još uvijek u tom divnom povišenom stanju svijesti, moglo bi ga se nazvati i srećom, krenuli smo kući malo se srediti za novi izlazak. Mjesto – Clarke Quay.

Šetnica uz rijeku Singapur mjesto je gdje je vikendom prava ludnica. Mostić preko rijeke vrvi ekipom koja sjedi na zidiću, pijucka i čavrlja. Nešto kao u najboljim danima Omladinskog u Zagrebu. Cuga se kupuje u obližnjem 7/11 i svi su jako prijateljski nastrojeni.

singapur 9

Malo dalje je i gomila klubova gdje trešti glazba, ali to nam se nekako nije dalo gledati, sve dok Marko nije u potrazi za WC-om zalutao u klub iza zatvorenih vrata.

- Ljudi, ajmo, ovdje sviraju uživo, totalno je super. I ne moramo platiti upad – doviknuo je.

Ušli smo u klub na stražnja vrata, nasmiješili se bodyguardu i odmah zanjihali u ritmu.

Iz nekog razloga Azijke me strašno vole, vjerojatno jer sam od svih viša za dvije glave i imam blajh na kosi pa su se silno htjele slikati sa mnom i plesati. Jedna od njih dala mi je i svoju krunu da je probam. O, da, u Singapuru polovina žena izlazi van s krunom. Kao naša Severina.

Bilo je toliko opuštajuće da sam od sreće ponudila da sutradan kuham ručak. Pravi nedjeljni hrvatski - s picekom, krumpirima, salatom i ostalim. Oh, kakva li je to samo bila greška! Gdje mi je pamet bila!!! Zašto?

Čitajte u sljedećem nastavku ;-)

Foto: Damir Pavičić

 
 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj