Umjesto tropa vodim vas u - Alpe

26/02/2019

Kranjska Gora je uvijek dobra ideja. Uvijek. Svaki put zaboravim kako je tamo divno i kako je zapravo blizu. Dva sata od Zagreba i u planinskom ste lancu koji oduzima dah.

Kranjska Gora je isto tako naša prva postaja na 10 000 kilometara dugom putu. Ili road tripu. Dvoje ljudi, jedna Elantra i tisuće kilometara. Ideja je stići kroz Sloveniju, preko Italije, Francuske i Španjolske do Portugala. Krećemo jednog jesenskog utorka, apsolutno van sezone, vrijeme je varljivo, ne znaš hoće li kiša ili snijeg.

Za svaki dobar road trip prvo i osnovno pravilo je naravno da imaš tone dobre muzike; da pjevaš sa suputnikom kad je dobro i da ga ignoriraš uz muziku kad si idete na živce. Drugo je da jedeš i piškiš kad god ti se ukaže prilika, jer ne znaš kad će druga.
Nismo dugo izdržali - već u Kamniku idemo na burgere. Mala drvena kućica kraj ceste imena Seven Burger, ništa posebno, ali ukus razbija! Jedem Barbi Q Burger - meso je mekano, osjeća se aroma dima, pecivo nije ono jadno, bijelo. Ja nemam pojma šta ti Slovenci stavljaju u sos ili kako ih peku, ali to je bio burger daleko boji od svih koje sam probala u Hrvatskoj. Oko 5 eura, što je sasvim prijateljska cijena. Poslije saznajem da je to prva slovenska burger franšiza i ja kao nepopravljivi hednost i gurman toplo preporučam da ih nađete.
Tako namireni i sretni stižemo u planinski hotel, sav u drvetu. Naš domaćin je Best Western
Kranjska Gora s pogledom na vrhove planina i ne manje bitno - jednom od najboljih slanina za doručak koju sam probala.

IMG_5506
Ako se ikad pitate gdje biste za vikend - zimski, ljetni, proljetni, jesenski - ovo je mjesto. Ujutro se probudite i krenete naravno u prirodu, Vršič je u blizini, a možete se prošetati i do jezera Jasna. Svi znaju da su Slovenci apsolutni prvaci u planinarenju i šetnjama, te imaju preko 7 tisuća kilometara planinarskih staza. Da ne spominjem skijanje koje je aktualno sve do kraja travnja. Kao lik koji uvijek na kraju bilo kakve aktivnosti mora imati nagradu (najbolje u vidu hrane) možda i nisam prava osoba da vam otkrije ljepote planinarenja. Ali taj osjećaj kad pogledate gore u plavo nebo i vrhove Julijskih Apli, udahete svježi zrak i krenete hodati je neopisiv - ne znate što vas čeka, ali znate da će biti fantastično.

IMG_5584edit

Kranjska Gora je na granici Slovenije, Italije i Austrije i možete se slobodno prošetati iz zemlje u zemlju bez ikakvih dokumenata. Manje doline Planica Tamar, Pisnica, Krnica i Martuljski potok nude 40 kilometara dobro održavanih staza. Krnica je najpopularniji izbor za laganije pješačenje, do nje se može lako doći s ceste koja vodi preko prijevoja Vršič. Naravno da Slovenci idu pješke ili voze bicikl do vrha i svaka im čast.

IMG_5545

Mi idemo svojom Elantricom da vidimo slavni pogled na ledenjačke doline podno visokih planina Prisank, Razor i Škrlatica. Tamo gore visoko, na tom zraku shvatiš koliko je dolje sve nekako nebitno - a najbitnije je da dišeš i da si dobro sa samim sobom.
Tamo u blizini je i dolina Tamar, koja prolazi kroz centar skijaških skokova Planicu pa onda
triglavske doline Vrata, Kot i Krma koje imaju polazište u mjestu Mojstrana i na kraju kralj glavom i bradom - Triglav koji se i dalje veličanstveno kočoperi na 2864 metara. Od mirisa i pogleda vam se zavrti u glavi i - pogledajte samo!

IMG_5597
Dva dana prolazi u sekundi - idealno za vikend, ali poželiš se vratiti i ostati najmanje mjesec! Ne ide mi se dalje - jer svih pet godina u Aziji sam sanjala upravo o ovome - čistom zraku, planinama, čistim netaknutim vrhuncima… Želim tamo provesti cijelo ljeto!
Srećom ne napuštamo Alpe. Idemo dalje južni Tirol i Dolomite i - vlastito privatno jezero. O, da!

IMG_5540edit

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj