Umbrija jednako magija - zbog tisuće razloga

17/11/2019

Potpuno nezasluženo, Umbrija je u sjeni svoje velike sestre Toskane. One se opjevana i oslikana kroz vijekove, kočoperi kroz filmove, romane i lifestyle magazine i - da - prekrasna je. Ali njena prisutnost u pop kulturi znači da je na žalost i prenapučena, jer turisti su svagdje.

Umbrija je velika kao samo  jedna trećina Toskane, nema veliki glavni grad niti obalu, ali njeni su gradići puno atentičniji i manje pretenciozni, manje je prometa, klopa je fantastična i sve skupa je puno jeftinije. Isto tako Umbrija je blagoslovljena nevjerojatnom ljepotom prirode - šume, doline koje se šarene u jesen, vinogradi… 

Zovu je i zelenim srcem Italije, a čuvena svjetlost Toskane i meki tonovi, također su prisutni i u Umbriji. Naći ćete i tartufe, domaći pršut, ručno razvučene paste, ekstra djevičanska maslonova ulja, fantastična jela od divljači, kozje sireve - sve ono što veseli srca gurmana. 

A tek vina! Vina su ono čime se u Umbriji naročito ponose i vinska imanja i kušanja nećete moći zaobići (a i zašto bi.)

1

Spavam usred jednog pravog, prekrasnog vinograda i u najstarijem konačištu u cijeloj Italiji gdje su noćili hodočasnici na putu za Rim još 1100. godine. Ne samo to, nego su čak i Etrušćani obitavali ovdje i jedna od soba gdje odležavaju vina je etrušćanski podzemni grob. 

Čarobno mjesto zove se Locanda Palazzone i danas je palača - hotel na vrhu brežuljka, okružena vinogradima i u vlasništvu obitelji Dubini gdje se o svemu brinu mama, tata i njihovo dvoje djece. Staro konačište iznutra je turbo moderno opremljeno, a iako ima samo prizemlje i prvi kat, postoji i lift. Možeš se odmarati u ogromnom prizemlju udobno zavaljen kraj kamina i pijuckati neko od njihovih vina. Ali kakva su to vina! Kad si laik kao ja i zapravo ih uopće ne piješ jer ih ne voliš, a fino ti je da bi popio cijelu bocu, onda je stvarno fino. 

2

Pater familias, vinar i ogromni zaljubljenik u vinovu lozu, Giovanni Dubini, vodi nas po imanju i zavlačimo se pod zemlju kako bismo vidjeli kako čuvaju vina. Etrušćanska špilja iskopana je u kamenu ispod drveta kestena i imaš osjećaj kao da si kročio natrag u vrijeme dok gledaš sva ta fantastična vina, od kojih su neka apsolutno prevrijedna da bi ih uopće gledala, a kamoli probala. 

3

Jer vinarija “Palazzone” jedna je od najpoznatijih u Italiji, a njihova vina nadaleko poznata u regiji. Mogu se degustirati u svako doba godine, ali po meni su najčarobniji jesen i Božić kada se osjeti sva magija mjesta, jer izgleda kao neka filmska kulisa.

4

U blizini je i gradić Orvieto - jedno od najdivnijih mjesta koje sam ikada vidjela. Da, da, previše kitim s pridjevima, ali ovo je po meni bolja verzija Toskane, jer je sve intmnije, manje, nema toliko ljudi, a naletit ćete i na lokalce s kojima ćete moći nazdraviti - nešto što u Sienni i Firenzi morate tražiti svijećom. 

5

Orvieto je jedan od najstarijih gradova u centralnoj  Italiji i kočoperi se na vrhu brijega sa svojim tornjićima i crkvama. Etrušćani su izabrali ovo mjesto kao stratešku obrambenu poziciju kad su morali pobjeći iz Rima tijekom srednjeg vijeka i renesanse, pa zato Orvieto ima i pravi podzemni labirint špilja i tunela. Nekima od njih možete lutati i dan danas. Ako ne oslijepite od ljepote Orvieto katedrale  - ja sam je samo gledala satima. Slična je onoj u Firenzi, ali po meni još i ljepša. Lijepo je i što možete, bez ikakvog beda, naći stol za večeru u bilo koje doba godine, a da ne čekate satima. Vruće foccaccie, namazi od tartufa, domaće juha od zeca, pasta na tisuću načina, sve to u nekom od tratorija koje se kriju u uličicama. Ako se ikada dvoumite u koji kutak svijeta otići i što još istražiti, jedna jedina čarobna riječ je - Umbrija.  

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj