Tužna mačka koja kaka naskuplju kavu na svijetu

11/10/2013

Zapadnjaci najčešće kažu "bljak" na pokakanu mačju kavu. No to je reakcija prije nego što je probaju... No meni se srce slomilo tek kada sam ugledala facu te mile mačkice kako izgubljeno gleda

Vjerojatno ste čuli za kavu Luwak, najskuplju kavu na svijetu koju “proizvodi” mačka cibetka. Pojede zrnca kave, ona prođu kroz njezin probavni sustav, a ono što izađe iz nje sakuplja se i prerađuje u kavu koja na svjetskom tržištu postiže cijenu od 1200 dolara ili više po kilogramu. Koplja se lome oko toga je li to stvarno toliko fino ili je prevara? Samo rijetki mogu zapravo sudjelovati u debati jer tko si može priuštiti 100 kuna za šalicu kave, koliko primjerice košta u First Coffeeju, jedinome mjestu u Zagrebu gdje je možete probati.

Eh, pa mi smo se igrom slučaja našli na mjestu događanja, na plantaži gdje se proizvodi kava mačke cibetke. Jer, eto, najskuplja kava na svijetu dolazi upravo iz Indonezije. Sumatra, Java, Sulawesi i Bali mjesta su gdje se razvila prava industrija te kave. Koja je jaaaaako fina. Postala je zaštitni znak i suvenir ove goleme zemlje gdje se u svakom dućanu može naći Kopi Luwak ili kava cibetke. Zapadnjaci najčešće kažu “bljak” na pokakanu mačju kavu. No to je prije nego što je probaju. Kad se nepcima raširi ta neobična aroma, oči se sklope same od sebe i otme ti se uzdah. Divno je njome započeti dan. Ali, osim što je basnoslovno skupa, postoji i ona tužna strana priče.

y 6

Srce mi se, naime, slomilo kad sam pregledavala fotografije s farme kave i vidjela zauvijek ovjekovječenu cibetku očajnog pogleda iza rešetaka kaveza u kojem živi. Meni je to sasvim promijenilo pogled na najskuplju kavu na svijetu. Nekako mi više nije bilo do toga da o tome pišem kao o nečem ekskluzivnom ili fora. Mislim, pa pogledajte tu facicu male, mile mačkice kako izgubljeno gleda…

A sve je počelo sa zločestim Nizozemcima. Kolonizatori Indonezije u 19. stoljeću svojim su nadničarima na plantažama kave na Sumatri i Javi zabranili da kuhaju ta zrnca koja beru. Zašto bi robovi pili kavu?!? Ali kako su i oni, naravno, bili ljudi koji vole taj crni čarobni napitak, ubrzo su dokučili da postoji drugi način kako piti kavu a da ne beru zabranjena zrna s plantaža.

y 5

Naime, skužili su da divlja cibetka jede zrnca kave i potom ih probavlja - cijela. Indonežani su počeli sakupljati njezin izmet, čistiti ga i peći mirišljava zrnca kave. Ubrzo se pročulo da je takva kava jako fina i ona se našla na stolovima nizozemskih kolonizatora koji su za nju počeli plaćati bogatstvo. Tako im se njihova smiješna zabrana obila o glavu i nastala je najskuplja kava.

Ali fora je u tome da bi cibetke same trebale birati zrnca kave koje jedu jer papaju samo najbolje. Eh, ali onda nema kave za izvoz jer tko bi sakupljao kakicu divljih cibetki uokolo.
Zato su se sjetili uzgajati ih pa su ih potrpali u kaveze, hrane ih tko zna kakvim bobicama kave, često i nasilu. Ova jedna jedina cibetka koju sam vidjela imala je poprilično velik kavez, ali je bila izgubljena i tužna, nevjerojatno sjetnog pogleda. Na Sumatri su uvjeti navodno još deset puta gori jer su cibetke natrpane u kaveze kao pilići.

y 4

Istraga BBC-ja od ove godine pokazala je kako su neishranjene, imaju visoku stopu smrtnosti i prema njima se postupa okrutno. Iako nisam vegetarijanac i nemam problema s pečenom svinjom, piletom na ražnju, kao ni teletom ispod peke, ovaj mi je cibetkin pogled ostao duboko urezan u sjećanju. Ali tko sam ja da pomognem jednoj balinežanskoj mački? Da je možda na prstima i pod okriljem noći oslobodim iz kaveza i pustim u divljinu? Na kraju mačkica vjerojatno u džungli Indonezije ne bi jadna ni preživjela.

Ili da pokrenem neku kampanju protiv konzumacije kave luwak i postanem aktivistica?
Ma ne volim nikakve zabrane i pametovanje, to je agresija na kvadrat. Ne volim kad mi zabranjuju da nešto jedem, pijem i nosim. I silno mi ide na jetra kad se netko trudi “osvijestiti” me. I što sad?

y 2

Nemam pojma, osim što će se najskuplja kava na svijetu i dalje piti, a cibetke i dalje trunuti u kavezima jer tako donose puno više profita. Situaciju na farmi mi je malo popravila kava s okusom kokosa koja je također jako, jako fino, a kokosa ima na bacanje. Ona je nešto jeftinija i košta 130 dolara po kilogramu.

Pa možda ako se nađete u situaciji da birate između kave od cibetke i kokosa, izaberite kokos. Možda će malo-pomalo svijet skužiti kako je bolje da su te mačke na slobodi i da tako još deset puta više mogu dići cijenu kave pa će si to onda moć priuštiti samo stvarno najbogatiji. Možda…

y 3

Ili možda da se opredijelim za rješenje broj jedan i vratim se po tu cibetku s fotke koja mi je tako mila. Da je dovedem ovdje u vrt da slobodno trčkara i gricka biljke. I da možda tako imam malo manju grižnju savjest ako ikada više popijem tu prefinu kavu luwak. Jer sigurno barem ova moja mila cibetka zbog nje neće biti u zatočeništvu…Možda…

y 1

Piše: Nađa Irena Fišić

Foto: Damir Pavičić

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj