Tokaj je regija puno više od vina - totalni recharge i spa doživljaj

10/11/2019

Nema tko nije čuo za tokajac - to slatko, desertno vino iz mađarske pokrajine Tokaj. Budimpešta, tokajac i debrecinke, bile su otprilike moje znanje o Mađarskoj. I ne mogu doći k sebi koliko sam zanemarila taj dio svijeta, a bio mi je cijelo vrijeme pred nosom.

Nakon očaravajuće Budimpešte, krećem dalje, jer zemlju treba vidjeti i dalje od glavnoga grada. Prekrasna je jesen, žuta, zlatna, rujna i crvena boja prosipaju se kraj ceste na putu do Tokaja. Isto tako se prosipaju i mjestašca koja su dio neke zaboravljene prošlosti iza Željezne zavjese - gotovo napuštena, oronulih fasada gdje postoji jedna ili niti jedna trgovina, a ljudi nema na ulicama…

Moje krajnje odredište je Tarcal, selo u pokrajini Borsod-Abaúj-Zemplén na sjeveru zemlje usred vinskog raja Tokaj-Hegyalja. Gdje je mogući otići u pravi vinski - spa. 

2

U rezidenciju Andrassy dolazim probati najbolje od Tokaja, a čuveni su po svojoj gastro i xyz ponudi vina, kojima se ne nazire kraj. Ne smijem ni pisnuti da ja vino jako slabo pijem, odnosno nikako. Tu i tamo liznem neko crno vino, ali naprosto mi nije napeto. Ali kad si u Rimu…

Andrassy je nadaleko poznat po svom “fine dinigu” i vinima koja idu uz to. Unaprijed strahujem da se neću najesti. 

3

Ali onda se  po prvi puta događa nešto što još nisam doživjela niti u jednom finom restoranu. Kad dođe juha, tanjur je ogroman, ali i porcija. Unutra kao da nema kraja prefinoj juhici od leće sa dimljenom pastrvom. Stižu onda lazanje od povrća koje izgledaju ogromno, pa file ribe na posteljici od kineskog kupusa, pa neki čaroban desert od nemam pojma čega, ali posut božanstvenim mrvicama od marcipana, a sve da se odrastao čovjek može najesti. Bože, kako volim mađarski osjećaj za apetit! Niti jednom još nisam ostala gladna, ova je zemlja po mojoj gurmanskoj mjeri! 

4

A tokajac? Ako volite slatka, desertna vina, to je to. Ako želite još malo više, znajte da se radi od sorti grožđa Furmint, Harslevelu i Muskotaly. Grožđe se priprema na tradicionalan način tako da se suši prirodno, a specifičan okus mu daje plemenita plijesan botritis. Takvo grožđe se naziva Aszu i dodaje se suhom bijelom vinu koje mora biti napravljeno isključivo od grožđa iz te regije. Raj je ovo za vinske znalce, a ja sam za frendove pokupovala par boca, da se nađe. Ne možeš ipak otići iz jedne od najpoznatije vinske regije na svijetu bez da je ispoštuješ.

5

Osim vina i vinskih tura, ovdje je prekasno šetati u jesen, a u blizini je i Tisa. Lijeno je listopadsko popodne, rijeka je toliko mirna da izgleda kao na slici, a čuje se samo bacanje udica pokojeg alasa, riječnog ribara, koji plutaju na svojim drvenim čamcima. Apsolutni zen. Sjediš tako kraj rijeke i gledaš, ništa drugo. Punjenje baterija i recharge kakav tražim. I mislim si da je “apsolute must” biti ovdje, u Mađarskoj. Tropske destinacije i Instagram check in me uopće ne zanimju dok brojim koliko će se riba uloviti ili pobjeći s udica alasa na Tisi. 

6

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj