Sve što poželite je tamo - Firenza

09/10/2019

Još od renesanse je Firenza grad umjetnosti i kulture, povijesti, romantike, fine gastronomije i - najljepših cipela na svijetu. O, da, upravo je nju dizajner cipela Salvatore Ferragamo izabrao kao grad gdje će se skrasiti 1927., nakon što je pokorio Hollywood, a zvijezde poput Marilyn Monroe hodale samo u njegovim štiklama.

Kada je 1960. godine umro, njegov san je bio ostvaren - izrađivati najdivnije cipele na planeti, a njegov posao preuzela je supruga Wanda zajedno sa njihovo šestero djece. Stvorili su modni imperij i proširili se na odjeću, parfeme i - nekretnine. U Firenzi postoji i Ferragamov muzej, a Lungarno kolekcija hotela u vlasništvu obitelji nalazi se na nekim od najfantastičnijih gradskih lokacija.

Imam privilegiju primirišati u hotel Continentale, koji je odmah kraj rijeke Arno i slavnog mosta Ponte Vecchio. Tek kad u kupaonici skužim gelove za tuširanje od Ferragama, shvaćam lagano gdje se nalazim. Interijer uz to potpisuje florentinski arhitekt Michele Bönan, a piti kavu na terasi uz rijeku ono je po što tisuće influenserica na svijetu hrli u Firenzu. Isto kao i u Gucci Garden, smješten u Palazzo della Mercanzia, gdje se nalazi muzej sa unikatnim predmetima Guccija naravno, kao i osteria da Massimo Bottura, restoran u vlasništvu chefa koji ima čak tri Michelinove zvjezdice.

2

Možete razgledavati i prekrasne Puccijeve butike i printeve, pa uz put saznati kako je Don Emilio Pucci bio markiz di Barsento, te je poticao iz jedne od najstarijih florentinskih obitelji, a osim modnog dizajnera bio je i političar. Ma čudo, čudo je ta Firenza i što sve krije. Ni tjedan dana vam ne bi bilo dovoljno da samo zagrebete površinu. 

Ja imam ravno tri dana, a kako nisam  influenserica, jer za to nemam na žalost nimalo dara, nemam milijun followera, niti zarađujem reklamirajući proizvode na Instagramu, moram se prihvatiti turbo konkretnog posla. I ujedno križnog puta snimanja televizijskih putopisa na ovom poduhvatu od Alpi do Sahare, gdje imam turbo ograničen budžet i snimatelje pronalazim po putu. 

3

Izgleda i zvuči glamurozno tek na telki ili na papiru, ali u stvarnosti je gotovo nemoguća misija, jer nemaš pojma s kim radiš, kako će sve to ispasti, hoćeš li stići na vrijeme i hoće li taj neki kojeg napokon nađeš imati i neku firmu preko koje mu se može uplatiti honorar. Kojeg naravno moraš ispregovarati, jer su sve te TV kuće, ili bar vanjske hrvatske produkcije, u vječitoj besparici za svoje honorarce. Ili klasika - hoćemo Hollywood produkciju i priču, al’ da košta malo ili nimalo.

Prva postaja je Firenza i nakon što svi moji napori da nađem nekog snimatelja online propadnu, nemam pojma šta da radim, a imam par dana u gradu u kojem nikada nisam bila. 

4

Padne mi na pamet - evo ako će vam ikada trebati - da svi lijepi i luksuzni hoteli imaju video filmiće i neke snimatelje i fotografe koji su ih radili. Tu mi u pomoć uskače Paola iz Lungarno Collections hotela i beskrajno me ljubazno spaja s Federicom koji im je radio fotke. Nakon dana nejavljanja, Federico se oglašava i nakon još malo natezanja pristaje na cijenu koju nudim. Što mi kupuje dva sata snimanja za petominutni prilog o Firenzi. Drugim riječima, moram naći unaprijed hrpu sugovornika koji bi bili spremni doći na jednu lokaciju u točno određeno vrijeme, jer nemamo ni sekunde za izgubiti. 

I šta onda čovjek napravi kad je u totalnom stresu i ne zna što bi? Pa ode “razluftati” glavu i u shopping, naravno! Nedaleko divnog Continentale hotela i hrama hrane - Mercato Centralea - je ulica prepuna štandova na kojima se prodaju najdivnije kožne torbe na svijetu. Kad si već ne mogu priuštiti te najdivnije cipele na svijetu - Ferragamice, jer primjerice model Gancini Snake čizmice koštaju 1 500 eura. 

5

Muvam se cijelo popodne uokolo i toliko se cjenkam da me jedan ljutiti prodavač otjera i izgovori nešto što su sigurno bile psovke. Ali kad imaš ograničeni budžet imaš volje, pa si uporan i na kraju nalazim upravo takve torbice koje hoću, uspijem nagovoriti prodavača da se slika s njima da ih pokažem frendicama i pitam za mišljenje i spuštam cijenu na veličanstvenih 20 eura po torbici. Tek toliko da znate koliko nisko možete ići, prije nego vam počnu proklinjati obiteljsko stablo. 

Zadovoljna poput lovca, vraćam se u Continentale i dogovaram snimanje koje Federico može obaviti samo sutra. A ja nemam ni scenarij, ni ljude ni lokaciju. Ništa. Uzdajem se da će se nešto dogoditi. A to “nešto” stiglo je u obliku Betty Soldi, nevjerojatno genijalne Britanke koja me povezala sa svim najbitnijim ljudima u Firenzi kad se sve činilo nemogućim. 

Evo je u sljedećem nastavku…

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj