Surferice su frajerice koje se ne boje ocena, vjetra ni valova

28/04/2015

Iako izgledaju savršeno i s lakoćom jašu valove, nije to samo tako lako, puno treba proći do tog trenutka kad izgledaš kao Amazonka. Dvije od njih podijelile su svoje priče za Cosmo, a jedna od njih ima čak i surf camp samo za - djevojke

Are you surfing? - najčešće je pitanje na Baliju. Otok kojeg valovi oplakuju 24/7, svjetska je surf destinacija. Stvarno moraš biti žešći tudum da ne surfaš na Baliju. Ili da barem nisi probao. Okej, probala sam - je super je cool i jako fora. Ali ja naprosto nisam od tog materijala. Surferi prije svega moraju imati nešto što ja nemam - hrabrost i ljubav prema oceanu. Ona ih tjera da se dižu u cik zore, zaranjanju u mračne vode, bore se s valovima, bivaju bacani na koraljne grebene, plivaju s ogromnim morskim kravama i travama, prže se na tropskom suncu. I tako iz dana u dan.

bali 1

Okej, nije sve tako dramatično. Kažu da je ta snaga vala koja te ponese, toliko dirljiva, divna i u dodiru s prirodom i samim tobom da više nikada ne želiš prestati jahati valove. Dok ih gledaš onako moćne, te jahače valova, izgledaju na tren gotovo nedodirljivo. Izgledaju i fizički impresivno, jer nema te vježbe koja će te izgraditi kao surfanje. Neki put znam otići u birtiju na plaži samo da buljim u valove i njihove jahače, muške ili ženske, jer stvarno izgledaju fantastično.

Jedna od tih impresivnih surferica je i 30-godišnja Yenifer Canelón. Ne samo da surfa otkako zna za sebe, nego je na Baliju otvorila i surf kamp samo za - djevojke. Salti Hearts ekskluzivni je kamp za cure koje na Baliju žele raditi ono što se na Otoku bogova radi - surfa i vježba joga. Odrasla je na još egzotičnijem mjestu od Balija - arhipelagu Los Roques u Venezueli, prekrasnom karipskom otočju koje zbog svog bijelog pijeska i tirkiznog mora izgleda kao raj.

bali 2

Odrasla sam u bikiniju u kristalno čistim vodama, na savršenim valovima i među predivnim morskim životom.

- Surfanje, plivanje, ronjenje i vožnja na mom malom brodu ili kajaku bio je moj svakodnevni život. Naša je kuća bila doslovno jedan metar od mora i bio je to savršen otočki život za malu djevojčicu - priča Yenifer. Kad je imala šest godina, prvi puta je stala na surf dasku.
Od tog trenutka zaljubila sam se u surfanje i taj lifestyle i znala da želim provesti život kraj oceana. Nakon nekoliko tjedana na velikoj dasci starog obiteljskog prijatelja Domenica, on mi ju je odlučio pokloniti. Sa šest godina imala sam svoju prvu surf dasku i bila presretna - kaže ona. Dodaje i kako nitko drugi u njenoj obitelji nije pokupio “zarazu” surfanjem - ona je jedina. Prije tri godine odlučila je zamijeniti jedan tropski raj drugim, prodala sve što je imala i - došla na Bali.

bali 3

Kao surferici, oduvijek mi je bio san doći na Bali i istražiti Indoneziju i savršene valove. Nakon što sam o tome maštala desetak godina, odlučila sam prodati svoj brod, sve surf daske i još puno morskih igračaka koje sam imala, pokloniti odjeću prijateljima i ljudima na arhipelagu i nikada se više ne osvrnuti. Pozdravila sam se sa svojim domom i došla na drugu stranu svijeta - priča Yenifer.

Na Baliju se odmah osjetila kao kod kuće, jer je njena ljubav prema surfanju i jogi bila idealan spoj otočkog lifestylea. Otkako je došla - nije otišla. Zaljubila se u kombinaciju tradicionalnog balinežanskog načina života, moćne energije koja se posvuda osjeća, u ljude, kulturu i mogućnosti koje se ovdje nude. Usput se desila ideja o kampu za žene koje su počele dolaziti sa svih strana svijeta.

bali 5

Joga i surfanje su savršen spoj. Zbog joge ste snažniji, fleksibilniji i jednostavno bolje dišete, a sve je to bitno za napredovanje u surfanju. Naučiti kako pravilno disati nešto je najbolje što joga može dati surfu. Ovdje se uči kako biti u ravnoteži - tijelo, um i duh - kaže Yeni kojoj je surfanje odredilo cijeli život. Jedno od najljepših iskustava imala je na indonežanskom otoku Mentawi koji joj je odzeo dah svojim koraljnim grebenima i morskim životom ispod površine, dok joj je put na otok Sumbu ostao u sjećanju zbog valova koji su je toliko valjali i digli adrenalin da ga nikada neće zaboraviti. Yeni se u budućnosti i dalje vidi kao voditeljica Salti Hearts sna, kojeg želi dijeliti s drugim ženama.

bali 6

- Vjerujem da je svaka žena moćna, lijepa, jedinstvena i sposobna učiniti sve što želi, samo ako u sebi ima dovoljno strasti za to što želi. Zbog toga, kao i zbog ljubavi prema surfanju, jogi i zdravom, tropskom načinu života, sam i osnovala Salti Hearts. Udobno i zabavno mjesto gdje njegujemo zajednički osjećaj sestrinstva. Želimo pružiti dom daleko od doma, gdje je sve moguće, mjesto gdje se ostvaruju snovi i postižu ciljevi i avantura je na svakom koraku - mišljenja je Yeni koja je svoju strast uspjela pretočiti u posao u kojem uživa. Dio Salti Heartsa i strastvena surferica je i Beograđanka Ana Vidosavljević. Plavokosa ljepotica totalno se zaljubila u surfanje prije tri godine na Baliju.

bali 7

Ustvari, postala sam ovisna od surfanja - smije se Ana. Ali nije ni čudo jer ja obožavam vodu. Cijeli svoj život sam provela baveći se sportovima u vodi. Prije surfanja sam dugi niz godina trenirala plivanje. Voda je moja sredina i čini mi se da se bolje osjećam u vodi nego na kopnu - priča ona i dodaje kako surf ipak nije bila baš sasvim ljubav na prvi pogled. Početak je bio pomalo frustrirajući.

bali 8

- Puno padanja, pa onda osjećaj da nikada neću naučiti održavati ravnotežu na dasci, a kamoli izvoditi neke trikove. Ali navučeš se i nema odustajanja. Taj prvi val, a onda i niz ostalih valova nakon prvog… neprocjenjiv osjećaj - opisuje Ana koja surfa gotovo svaki dan. Uglavnom rano ujutro prije posla ili nakon posla. Ako ne radi, onda cijeli dan provede u oceanu - jer surfati se mora. Koja joj je najdraža plaža na Baliju?

Nije lako odgovoriti na ovo pitanje. Živim u Uluwatuu i obožavam taj dio Balija. Volim i valove u Uluwatuu. Savršeni lefthander. Nyang Nyang mi je isto tako drag jer je divlji, mističan, nikada nema puno ljudi, teško je dostupan…Zatim Padang Padang, uvijek impresivan. Ali nekako Green Bowl bih mogla nazvati svojom omiljenom plažom. Toliko lijepih trenutaka, uspomena i divnih ljudi - priča ona i dodaje kako je sam osjećaj da je u oceanu za nju neka vrsta meditacije.

bali 9

- Kada sam u vodi zaboravim na sve ostalo. Ali isto tako volim osjećaj pedaliranja za valovima i njihovo hvatanje. Onda proradi sav adrenalin, a ja sam pomalo ovisnica o adrenalinu. Hehehe. Pa onda isto tako osjećaj kada uhvatis val i pokušavaš što dulje ostati na njemu izvodeći neke trikove, obrate…Valjda je taj cijeli proces ono sto čini surfanje posebnim. Biti u vodi, pedalirati, hvatati valove, voziti se na njima… - priča surferica s Balkana koja je očarana Balijem i teško se može više zmaislitit negdje drugdje gdje nema tako savršenih valova.

bali 10

Bali nije samo prelijepi otok. Toliko je prelijepih otoka na ovom svijetu. Bali je magičan. Kultura, tradicija, ljudi…to je ono što čini Bali magičnim. Ja se divno osjećam na ovom otoku. Paše mi atmosfera koja vlada ovdje. Okružena sam divnim ljudima koji su uvijek nasmijani, srdačni, pozitivni, prelijepom prirodom, oceanom, bogatom kulturom i tradicijom koja je zaista jedinstvena - otkriva Ana zašto je neka druga destinacija ne može tako lako privući. Potpuno je razumijem, iako mislim da ću i dalje surfere i taj divni ocean gledati radije iz - birtije. Sigurno je sigurno.

bali 11

Piše: Nađa Irena Fišić

Foto: Mark Copeland, Lelila Joy i Yenifer Canelón

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj