Zašto prijatelji koji su uz tebe vrijede više od svih čuda ovoga svijeta

19/09/2013

Kad je nekome 13 tisuća kilometara dalje stvarno bitno što ti nemaš što obući i obuti i spreman je ustati se ranije prije posla da ti kupi nešto banalno poput štikli, samo zato što to tebi nešto znači, to onda mora da je ljubav

"Mi ti upravo krećemo kupiti štikle. Naravno da ćemo ti kupiti najbolje, pa ne sumnjaš valjda u naše sposobnosti", glasila je poruka na Skypeu prije nekoliko dana. Bio je to moj prijatelj Pajo, moj najbolji prijatelj, koji je zajedno s Dudom krenuo u Operaciju štikla. Naime, sve moje cipele, haljine, torbe i sve ostalo rasprodano je i podijeljeno prije puta. Trenutačno imam pet majica, jedne traperice, jedne gumene japanke, jedne tenisice i još nekoliko kapi parfema.

Naravno da sam bila u potpunoj panici kad su me pozvali na izbor za Miss svijeta ovdje na Baliju. Možda je cijeli taj događaj pomalo smiješan, ali na njemu se kao dio hrvatske ekipe ipak ne mogu pojaviti u tenisicama za planinarenje. I što sam drugo mogla nego zavapiti do druge strane svijeta u pomoć: Nemam što obući!

frendice 6

Pajo je kao moj bivši cimer odmah krenuo kopati po kutijama u podrumu. Izvukao je jednu divnu plavu haljinu sa šljokicama (kupljenu jer je bila "tako prekrasna", ali je poslije nikada nisam obukla), ali Duda nikako nije mogla naći moje ljubičaste štikle s mašnom koje su joj predane na čuvanje.

- Ma možda su mi ih maznuli ovi iz autopraonice. Imala sam jedno 20 kutija cipela u gepeku. Sigurno, ne znam što bi drugo moglo biti – razmišljala je ona u mailu. Pajo je pak razmišljao da mi pošalje zamjenske crvene lakirane, ali one nikako ne idu uz moju plavu šljokičastu haljinu.

- E, a da mi odemo kupiti te štikle, kvragu. Sad ću se ja dogovoriti s Dudom – poslao mi je poruku, a meni se osmijeh razvukao od uha do uha.

Kad je nekome 13 tisuća kilometara dalje stvarno bitno što ti nemaš što obući i obuti i spreman je ustati se ranije prije posla da ti kupi nešto banalno poput štikli, samo zato što to tebi nešto znači, to onda mora da je ljubav. Ona prava, prijateljska, bezuvjetna i bezvremenska.

frendice 2

Jer kako drugačije nazvati i to što, primjerice, moj kvartet fantastikus koji čine Suza, Snježana, Kikica i Goga već gotovo 300 dana otkako sam otišla šalje mailove. I to svaki dan od tih 300.

- Piši svaki dan samo da znamo da si dobro - bila je Kikičina ideja prije mog polaska. I tako ja svojim prijateljicama pišem svaki dan. O tome kako sam gladna ili sretna, zabrinuta, ljuta ili im vadim mast da sam na plaži dok su one na poslu. One uzvraćaju istom mjerom i često se preko mailova vode visokoumne filozofske rasprave, trzavice i pravi chick fightovi. Sve zato što nam je stalo.

Ti mailovi su mi sve ovo vrijeme sidro koje me drži, ponekad neprocjenjivi u dalekom svijetu koji zna biti nemilosrdan. Ili kad me Mirda toliko iživcira da bih ga katapultirala natrag. One su uvijek tu, na mojoj strani. Poput obitelji. Zato su se i toliko uskomešale kad su saznale da nam u posjet dolazi Mirdina mama. Što hoćeš da ti pošaljemo, odmah su napisale.

frendice 7

- Poslat ću ti plavu farbu. Pa nećeš ti biti neofarbana i nesretna kao brineta dok sam ja živa – glasila je Suzina poruka.
- Ako nešto šaljete, neka to bude špek. I neke stare majice ako imate, a više vam ne trebaju – rekla sam im. Kikica, čija obitelj tradicionalno suši špek, buđolu i ostale divote, odmah je upregnula sve snage, Goga nije htjela čuti za stare majice, Snježana je tražila popis stvari koje mi trebaju. I u tom trenutku osjećala sam se kao da sam na vrhu svijeta.
Ma kakva čuda svijeta, uspjeh i lova. Trenutak kad shvatiš da bi tvoji frendovi napravili sve za tebe i s one strane planeta je fantastičan. To je to.

I tad sam shvatila koliko mi strašno nedostaju. Koliko je ponekad teško boriti se na ovome putu s uskomešanim emocijama, razmišljanjima i snovima bez njih. Kako bi sad, na primjer, bilo dobro popiti cugu sa Željkom.

frendice 5

- Jesi gotova skoro? Nađemo se u Krivom putu? – glasila bi njezina poruka koja bi me redovito oraspoložila. Cuga nakon posla sa Željkom značila bi tonu pametnih rasprava i urlanja od smijeha nakon čega bi život odmah bio bolji.

Kao i nakon svakodnevnog odlaska na ručak s mojim prijateljem Vrabom, kad bi nam bilo lakše dok bismo tračali i planirali odlazak na koncerte. Njih imam tonu u nogama sa svojim frendom Igijem. On mi tako svaki dan šalje po jednu pjesmu da ne bih slučajno poglupila i prešla na stranu lakih nota.

Fali mi i Ivona koja uvijek da strašno mudar i pravi savjet kad je najgore. Njezina kći, i moje kumče, krenula je ove jeseni u prvi razred. Znam koliko je to važno i točno sam znala da će htjeti neku ludu roza torbu. Voljela bih da sam tamo da sam to vidjela. Ali propustila sam.

frendice 4

Kao što ću propustiti i Anino vjenčanje. Moja krasna prijateljica udaje se za tri tjedna i strašno bih voljela da mogu biti dio svega toga. Kao bivša uspješna mladenka (i malo manje uspješna supruga) dala bih joj stotinu genijalnih savjeta i dijelila to njezino uzbuđenje.
Jer što radiš kad ti je teško, kad te netko iživcira ili se naprosto osjećaš jadno? Zoveš prijatelje.

Ili kad je petak, dobiješ povišicu i nazove te frajer koji ti se sviđa? Zoveš prijatelje. Trebaš ih uvijek i svagdje, čak i kad si toliko daleko da redovito puca veza na Skypeu i Facetimeu. Oni znaju tko si i od čega si napravljen i dobar si im i tako nesavršen kakav jesi. Mirdina mama javila je pomalo zabrinuto da sve skupa u svojoj prtljagi ima pet i pol kila suhomesnatih proizvoda, nekoliko farbi i hidrogena, odjeće i cipela i da se nada da će proći silne kontrole.

frendice 3

Lidija, još jedna od mojih krasnih prijateljica, u to je vrijeme panično zvala da i ona želi predati jedan paketić. Zbog svega toga bilo mi je nekako lijepo i teško, a pustila sam i suzu. Jer volim vas, dragi moji, sve skupa i odreda i falite mi jako. Jedva čekam da stignu paketi i dašak domovine. I te štikle koje su navodno šljokičaste, preslatke i savršene. 

frendice 1

Baš kao i moji prijatelji bez kojih ne bih bila to što jesam.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj