Ono što vas čeka u Rumunjskoj, vjerojatno niste očekivali

23/11/2019

Ne znam što sam očekivala od Rumunjske. Možda ne puno. Ono klasika, Drakula i slične gluposti, mračni zamak, Transilvanija i oronuli dvorac. Ali iznenadila me. Poprilično i pozitivno. Rumunjska je daleko od one o kojoj smo slušali nekada. Moderna je i standard joj je kao u nas Hrvata. Možda malčice i bolji.

Prvi grad u koji dolazim ikada u Rumunjskoj je Oradea. Pri ulasku i nije baš nešto, izgleda mi malo ofucano sve dok ne dođem do centra i glavnog trga koji izgled apsolutno prekrasno. Zgrade su ostatak nekadašnje Austrougarske, a lokalci nevjerojatno ljubazni. Možda i stoga jer se njihovim gradom ne kreću horde turista. Calea Republicii je njihova glavna pješačka zona gdje su kafići, restorani, slatičarnice i gomila i gomila - pizzeria. Rumunji su upravo ludi za pizzama! Od 20-ak restorana u Oradei koje sam uspjela nabrojati, barem ih je deset bilo pizzeria. 

U gotovo svima možeš izabrati veličinu - mici, mediu ili mare, malu, srednju ili veliku. Naivno sam naručila malu, jer bila je stvarno mala i mogla sam smazati bar još jednu. Pa sam i smazala još jednu. Jer tijesto je u skoro 99 posto slučajeva izrazito tanko. Ultra hrskavo i prhko, napuljski stil. I jako je fino. Rumunjske pizze opasna su konkurencija hrvatskim pizzama, za koje se zna da su jedne od najboljih na svijetu, jel’ tak? Cijene su im oko 35 do 40 kuna, ali nikada (čak ni u najskupljim dijelovima Bukurešta) nećete pizzu platiti 10 eura, kao što ćete to kod nas. 

2

Rumunjska me tu već kupila na prvu. Na drugu me kupilo što imaju fino pivo koje u Oradei košta 10, 11 kuna i to u steak houseu, koji je kao neko fancy mjesto. Rumunjsko nacionalno jelo su sarmale i mici, odnosno sarme i ćevapi, vrlo slično ovim prostorima. Sve to znači da se ne morate bojati da ćete ostati gladni. Što je jednom putniku namjerniku vrlo bitno. 

3

U Oradei me zadesilo i pravo bablje ljeto od 28 stupnjeva usred listopada. Pa sam se bućkala u Ramada hotelu koji ima super, moderan spa centar na krovu i gdje se lijepo možeš brčkati u jaccuzijima na otvorenom. 

4

Nakon rezerviranih Mađara i smještaja gdje bi obično trebao izići do deset ujutro, u Ramadi me dočekala i ultra, super ljubazna recepcionerka, a recepcioner mi je na pitanje kad je check out odgovorio: oko podneva. Ako stignete, može i poslije, opušteno. Takve sitnice mi odmah nekako zagriju srce, šta da vam kažem.

5

I recimo taj Kluž koji ima neku stigmu da je tamo Drakula… Kluž je zapravo ultra živ i živopisan gradić. Jer tamo su studenti, ima gomila sveučilišta i vlada neka svježa krv, hehe, jelte. Kao i u svakom pristojnom istočnoeuropskom gradu, na glavnom trgu je ogromni konjanik, a mjesto puno raznih kutaka gdje možete jesti i piti do mile volje, ima i Bolt koji vozi nevjerojatno jeftino. Civilizacija na vrhuncu.

6

Ruralna Rumunjska nešto je posve drugačije, pa tako na putu iz Kluža u Sibiu srećemo pastire koji nas zaustavljaju ne bi li prošle njihove ovce. Pa dotle gledam uokolo. I ne mogu ne primjetiti krovove! Ako vas ikada nanese put u taj dio svijeta, pogledajte krovove! 

7

Ja odoh dalje cestom Transfalgara u Bukurešt! 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj