Lago di Garda - jezero prepuno iznenađenja i prekrasnih obiteljskih imanja

17/09/2019

Gdje nakon Alpi? Gore ne može, znači dolje, U njihovom podnožju, na pola puta Između Venecije i Milana smjestilo se jezero Garda...

Lago di Garda je najveće jezero u Italiji, dugačko oko pedesetak kilometara i skroz različito na sjeveru i jugu.  Sjeverniji dio jezera je dublje i hladnije je za kupanje, dok se na južnoj slobodno brčka preko ljeta. Ali ono što je fasinantno je da svaki gradić, svako seoce, svaki kutak ima neki svoj đir i svoju priču. Možda je nekima ljeto idealno, ali jesen i njegove lude i prekrasno šarene boje zapravo su savršena kulisa za Lago di Garda.

Ja se zaustavljam na jugoistoku, u Bardolinu, blizu Verone. Nije toliko turistički kao neki ostali i totalno je chic, a u rujnu i listopadu ima i gomilu festivala vina i maslinovog ulja uokolo. Bardolino je bio nezavisni gradić-država do 1193. godine, kad su ga kupili vladari Verone, ali procvao je tek kasnije u vrijeme Venecijanske Republike. Ali po fantastičnom vinu bio je poznati i prije doba Rimljana. 

2

Danas možete jesti finu pizzu napolitanu, piti vino Primitivo i pronaći fantastične kožne čizme za 60-ak eura! O, da, Bardolino je za svaku preporuku. Cijelo područje prepuno je i malih imanja koje drže obitelji i gdje je apsolutno bolje odsjesti nego u nekom hotelu. 

3

Tako me na prekrasnom imanju Prati Palai na brdu s pogledom koji oduzima dah čeka Federica i njen šef Domenico. Njegova je obitelj staro imanje, koje je bilo potpuno propalo, pretvorila u čarobno mjesto. Nekada je Prati Palai bila farma koja se sastojala od dva zemljišta imena Colombarone i Vigno. Danas je to moderna vila sa 18 hektara šume, vrta, maslina i pogledom na jezero koji oduzima dah i osam apartmana. 

Kad se ujutro probudiš prvo vidiš jezero, a onda se lagano spustiš u vrt na doručak. Nemaju standardni restoran, nego spreme za svoje goste nešto domaće. Fini organski pekmezići i med, čaj i domaći kruh jedeš ispod masline s pogledom. Domenico je svaki dan na imanju, iako se nedavno oženio i vjerojatno je najdivniji Talijan kojeg sam ikada srela. Nenametljiv, fin i - tih. 

4

Prat Palai je na brdašcu iznad jezera i jedno je od mnogih obiteljskih imanja u koje je uloženo gomilu truda i vremena kako bi se pretvorilo u fantastičnu hacijendu odakle gosti najradije ne bi otišli. Ali ako ste imalo sportski tip, LAgo di Garda je sportski raj!

Možete testirati svoju izdržljivost, živce i mišiće na wind i kite surfingu, voziti se na jednoj od milijun biciklističkih stazica na preko tisuću kilometara uređenih staza, a bome možete se i pentati na sto načina. Jer upravo na stotine uspona svih stupnjeva težine, od onih za početnike do onih za iskusnije, postoje oko jezera. Svatko, ali baš svatko - od početnika do onih prekaljenih penjača, ovdje može pronaći prikladnu stijenu za svoje penjačke sposobnosti.

5

Ili može kao ja naći fantastičnu gelateriju i uživati u beskrajnom ispitivanju po čemu je to gelato toliko različit od sladoleda. Ne znate?

Vodim vas  u slijedećem nastavku u Firenzu da saznate, ne samo u čemu je tajna, nego i gdje da ga probate. I zaljubite se u njega. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj