Kako izgleda jedna prava Spa Akademija

09/05/2014

Nije samo stvar u tome da vas netko izmasira kad vas bole leđa, jer taj netko bi trebao znati nešto o anatomiji i gdje je na primjer trapezius i kako ga tretirati

Sigurno ste bili na masaži, pedikuri, manikuri i ostalim prekrasnim uljepšavajućim uslugama. Ali jeste li se ikada zapitali ima li vaša maserka neko znanje o vašem tijelu, je li ikada na primjer naučila nešto o anatomiji? Ili vam je naprosto toliko dobro i uživate, da vas baš briga?

Eh, pa ja spadam u ovu drugu kategoriju. Obično idem kod maserke koju mi je netko prepouručio, nikada mi ne padne na pamet da možda pogledam ima li neki certifikat ili diplomu okačenu negdje na zid. Uopće mi nije bitno zna li gdje se nalaze moj trapezius, latissimus dorsi, rhomboideus ili errector spinae. Bitno mi je bilo jedino da uživam dok mi masira bolna leđa. I da ulje fino miriši.

irena 2

Eh, kako krivo. Nedavno sam slučajno naletjela na Lisu Cross koja radi u spa akademiji. Zar postoji spa akademija? Pa to zvuči totalno cool - rekla sam Lisi.

- Zapravo nije toliko cool, koliko je potrebno. Neusporedivo je bolje kad te masira netko tko zna anatomiju tvog tijela, nego priučena pripravnica u kozmetičkom salonu - rekla je i pozvala me da dođem vidjeti o čemu se zapravo radi. BISA ili Bali International Spa Academy, smjestila se u Sanuru. Osnovala ju je Penny Ellis, Engleskinja koja je zanat brusila punih 40 godina, prvo školujući se i radeći, a kasnije kao vlasnica prestižnih salona i utemeljiteljica International Massage and Beauty Training Akademije u Velikoj Britaniji. U Bali se zaljubila 2006. i naprosto odlučila ostati. Prvo je mislila otvoriti svoj salon, ali onda joj je pala na pamet bolja ideja.

irena 3

- Bali je centar svijeta po pitanju spa tretmana i wellnesa. Prekrasno mjesto za odmor i za život. Zašto ne bih ovdje otvorila Akademiju za sve one koji žele postati spa terapeuti? Ima na tisuće salona, ali ozbiljan manjak mjesta za školovanje gdje možeš izučiti masaže. Činilo mi se da je to niša koja samo čeka da je otkrije netko s puno iskustva - rekla je Penny. Njeni su se instinkti pokazali ispravnima i osam godina kasnije Akademija je mjesto gdje dolaze ljudi iz cijelog svijeta kako bi naučili balinežansku masažu, pedikuru, manikuru, cream bath…

Akademija ima certifikat CIBTAC-a (The Confederation of International Beauty Therapy and Cosmetology), odnosno Međunarodne organizacije za terapije uljepšavanja i kozmetike, što znači da njeni studenti rade po najvišim standardima. Ali zašto bi balinežanska masaža bila posebna?

irena 4

Aaaaaaah… Recimo da je to nešto između tajlandske masaže razvlačenja i one klasične masaže uljima. Ali Balinežani imaju tako neke male prstiće, nježni su, a ujedno jaki, da je masaža čista nirvana. Osim toga pedikura nije samo pedikura. Dobijete masažu stopala, piling i masku. Kad vas manikiraju izmasiraju vam i ruke, vrat i leđa. Sve to za deset puta manju cijenu nego na primjer u Zagrebu. Za cijenu pedikure od 200 kuna, koliko košta kod nas, na Baiju dobijete masažu za dvije osobe, pedikuru i creambath. A što je taj creambat?

Najbolji izum na svijetu, koji nekim čudom nije zaživio izvan Indonezije. Dakle: prvo vam operu kosu i izmasiraju glavu, nakon toga vam milimetar po milimetar nanose masku na kosu masirajući vam tjeme. Slijedi masaža vrata, leđa i ruku. Pa opet pranje i masaža glave, a nakon svega još malo masaže dok vam nanose tonik na korijen kose. Kod moje lokalne spa uljepšavateljice tih sat vremena čistog blaženstva košta 17 kuna! Mislim da kod nas ne možeš za tu cijenu dati ni bakšiš frizerskoj naučnici koja te farba.

irena 5

Zbog svega toga, Balinežani s vrlo traženi terapeuti i izvan granica svoje zemlje. Bogati Rusi naprosti su ludi za njima. Akademiju pohađa 95 posto stranaca, a Balinežani mogu dobiti stipendiju i garantiran im je posao, pogoto onima iz siromašnijih obitelji koji si ne mogu priuštiti školovanje. BISA je zbog svega toga na poprilično čuvenom glasu u svijetu. Ljudi stižu odasvuda. Srela sam tamo Masami iz Japana, Calla iz Kanade i Petru iz Belgije. Svi su došli učiti balinežansku masažu.

- Ja sam naprosto htio naučiti nešto novo i to na mjestu gdje ću za to dobiti diplomu. Brzo sam naučio praksu, iako nije jednostavno - rekao je Call koji putuje Azijom. Petra je zbog BISA-e došla specijalno iz Belgije i planira uvesti promjene u svoj salon kad se vrati kući.

irena 6

Program je opsežan i obuhvaća predmete kao što su Spa filozofija, struktura kože, analiza kože i njene bolesti, hidroterapija i termoterapija, fiziologija i anatomija. Tu je i praksa u obliku balinežanske tradicionalne masaže, švedske masaže i one sa toplim kamenjem, kao i svi ostali tretmani za uljepšavanje. Cijena treninga je oko dvije tisuće dolara, ali ovisi naravno koliko dugo želite ostati i što sve želite naučiti. Ono što je još jaaako fora kod BISA-e je da daju besplatne tretmane onima koji su voljni da se na njima uče studenti. Ja sam se rado prijavila i dobila manikuru kod preslatke Japanke. Toliko me studiozno i ozbiljno izmanikirala, nanijela na ruke i leđa masku od peperminta i izmasirala me, da sam joj dala najvišu prolaznu ocjenu.

irena 7

Iako su njeni terapeuti jedni od najboljih na otoku, Penny ne posustaje. - Industrija uljepšavanja se u posljednjih deset godina okrenula holističkom pristupu. Prolazi ono što  je organski, eko, s daškom spiritualnog. Iako je Bali centar wellnesa, brzo nas sustižu Indija i Tajland, zato moramo i dalje držati razinu - rekla je. U planu joj je uvođenje programa za prednatalnu i postnatalnu njegu, kao origalnih tečajeva koji se mogu naučiti. Uz to BISA je ušla u top tri finalista kao najboljih CIBTAC centara na svijetu za 2014. godinu, a njihova je studentica Kana Ogura finalistica za studenticu godine. Izbor je u lipnju u velikoj Britaniji i ja ne mogu a da Penny i njenom timu ne držim palčeve da dobije to priznanje. Go Penny!

Piše: Nađa Irena Fišić

Foto: Damir Pavičić

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj