Dolomiti su čarobni, osobito u ljeto

25/07/2019

Udahnete duboko svjež zrak, pogledate u planine i ponovo se osjećate dobro. Dolomiti i južni Tirol je mjesto gdje se odlazi skijati, hodati, penjati se, jesti, shoppingirati… i hladiti u vrele ljetne dane...

Drugim riječima ne morate biti sportski nastrojeni, samo željeti provesti neko vrijeme u prirodi. A kakva li je to samo priroda…Možda da krenem od toga da ima 300 sunčanih dana u godini i da je ljeto jednako divno kao zima, a postoji i nešto što zovu petim godišnjim dobom - Törggelen. Tad se slavi dolazak mladog vina - od početka listopada pa sve do Božića. Mlado vino se pije uz kestene i klopu južnog Tirola i to je idealan način da se razbije tužnjikava jesen.

Moje je odredište Val Pusteria, dolina na ulasku u Dolomite koja je u zeleno-tirkiznim tonovima uz modro nebo na najjače. Jedna je od najvoljenjih dolina u Alpama i proteže između talijanskog gradića Bressanone i Lienza u Austriji.

Hotel Falkensteiner Lido Ehrenburgerhof nalazi se u parku i ima vlastito jezero, a jede se upravo fantastično. Imajte na umu da ste u srcu planina i nemojte kao ja pitati da li je tekuća voda pitka - ima preko 10 tisuća izvora čiste vode.

2

Upravo zbog te pitke, čiste vode, zelenih pašnjaka i posvećenosti organskom uzgoju, tirolska je kuhinja posebna. Ako volite pršut, koju oni zovu speck - na pravom ste mjestu. Isto tako ako volite okruglice, odnosno canederli ili knödel - ima ih usvim oblicima i okusima. A ako volite to dvoje kombinirano ili speckknödel - bit ćete u raju. Fora je kod tog njihovog specka da je kombinacija tradicionalnih sjevernoeuropskih metoda dimljenja kombinirano s mediteranskim. Kuhinja južnog Tirola je inače kombinacija Alpi i Mediterana. Zašto vam to pričam? Pa zato da slučajno ne preskočite ovu divotu i ostanete galdni! Ja sam speck jela non stop, a u Falkensteineru vas nutkaju s nečim od jutra do večeri.

I to s onakvim jelima kakvima bi vas dočekala mama ili baka nakon dugog puta. Ja sam stigla na večeru i domaću pileću juhicu s rezancima i losos s krumpirima, taman da se ugriješ nakon puta i onako omamljen hranom zaspiš uz zujanje alpskog vjetrića.

3

Kad otvoriš oči pogled je spektakularan - jezero i planine, modro nebo, a čeka te i speck za doručak! Ako si prava Cosmo djevojka, malo istražiš i vidiš da si jako blizu Brunica. Prekrasnog gradića, koji ne samo da je proglašen najboljim malim gradom za život u Italiji, nego ima i fantastične dućane s cipelama.

Tajna lokacija - dućan imena “Shoes”. Sve cipele izgledaju kao iz najboljih editorijala, kvalitetne su, cool, drugačije, totalno šminkerske, ali na gradski način i - skupe su. Ne Laboutin skupe, ali nema ih ispod 200 eura. I totalno su fantastične, evo još se naježim kad se sjetim. (Nisam imala 300 eura za one divne gležnjače od kože, meke i podatne, koje sam zavoljela na prvi pogled, a čini se i one mene. Još jedna nikad ostvarena ljubav, a voljeli bismo se sigurno dvije sezone).

4

No, dobro, nije sve u specku i u cipelama, ima nešto i u prirodi. U srcu ste Dolomita, koji su i pod zaštitom UNESCO-a od 2009. godine, zbog svoje ljepote. Stoga ne propustite jezero Braies, koje je toliko tirkizno da ćete ga morati dodirnuti da se uvjerite da je pravo. Ako ste planinar tu su tri vrha Lavareda ili se naprosto možete lutati parkom prirode Fanes-Sennes-Braies.

Sam Brunico ima dvorac, prekrasne uličice za lutanje i šminkerske restorane gdje se pijuckaju ratni kokteli. Ima i Krontplatz u blizini, sigurno znate za to skijalište. Ali meni je nekako i bez snijega, cijeli taj dio Dolomita bio prekrasan. Pa sam odlučila ostati i otići u Jochberg, austrijski dio Tirola.

U sljedećem nastavku…

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj